Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem. Przekąska, która zawojuje każdą imprezę
Ptysie kojarzą się z pysznymi ciastkami. Jednak w wersji wytrawnej są świetną przekąską. Proste w przygotowaniu ciasto parzone przełożymy farszem z aromatycznych pieczarek. Przysmak z pewnością posmakuje zaproszonym gościom. Skusicie się?
Choć ptysie kojarzą nam się przede wszystkim z puszystym ciastem przełożonym delikatnym kremem śmietanowym, można je przygotować w wytrawnej odsłonie. Pieczarkowy farsz doprawiony ziołami będzie świetnie współgrał z delikatną, parzoną masą. Musicie spróbować.
Przepis na wyborne ptysie z pieczarkowym farszem
Składniki na ciasto ptysiowe:
-
4 jaja
-
125 g margaryny lub masła
-
250 ml wody
-
150 g mąki pszennej
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
800 g pieczarek
-
2 większe cebule
-
1/2 łyżeczki tymianku
-
posiekana natka pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić ptysie z pieczarkowym farszem? Wytrawna wersja ciastek jest znakomita
Wodę oraz margarynę umieszczamy w garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotowujemy, a następnie — cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło — stopniowo wsypujemy mąkę. Masę podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Studzimy ją, po czym łączymy z jajami. Przenosimy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy farsz, którym je przełożymy.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je także posiekać. Podobnie postępujemy z cebulą. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo. Wrzucamy grzyby i dusimy je kilka minut.
Na koniec doprawiamy zawartość patelni ziołami, solą oraz pieprzem. Nieco przestudzone ciastka przekrawamy na pół i przekładamy przygotowanym farszem. Ptysie podajemy z dowolnymi dodatkami i przybraniem lub solo. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite przekąski. Spróbujcie chrupiących paluchów z ciasta francuskiego z dodatkiem boczku. Być może spodoba wam się też patent na wykorzystanie obierek warzywnych — przygotowane z nich chipsy są wyjątkowo smaczne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwił w 1 triku
-
Najgorsze błędy popełniane podczas przyrządzania sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama