Najgorsze błędy popełniane podczas przyrządzania sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
Sałatka jarzynowa jest pozycją obowiązkową podczas nadchodzących świąt. Czy jednak z całą pewnością wiesz, jak poprawnie ją przygotować? Okazuje się, że pułapek w tym pozornie banalnym przepisie jest całe mnóstwo, zaczynając od sposobu krojenia, a na przechowywaniu potrawy kończąc. Upewnij się że wiesz, jak ich uniknąć.
Bez sałatki jarzynowej nie wyobrażamy sobie wigilijnego wieczoru czy świątecznego śniadania. Co zrobić, aby mieć pewność, ze nasza potrawa sprosta wysokim wymaganiom biesiadników? Zapoznaj się z kilkoma wskazówkami na ten temat.
Jakie są najczęstsze błędy popełniane przy robieniu sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa powinna mieć przyjemną, lekko chrupiąca teksturę. W związku z tym pamiętaj, aby nie rozgotować zbytnio warzyw do jej przygotowania. Składniki powinny być też pokrojone w kostkę o boku ok. 0,5-1 cm. Dzięki temu nie porozpadają się one nieapetycznie podczas mieszania.
Na konsystencję sałatki jarzynowej wpływ ma nie tylko właściwe jej pokrojenie. Sok z ogórków kiszonych rozwodni całość i praktycznie zrujnuje potrawę. Ogórki kiszone przed dodaniem do pozostałych składników należy starannie odcedzić z płynu.
Nieprzyjemnie wodnistą postać sałatki powoduje również nadmiar dodanego do niej sosu. Zbyt dużo jogurtu lub majonezu sprawia, że kawałki warzyw wręcz w nim pływają. Sos dodawaj do sałatki stopniowo tak, aby poszczególne składniki były nim lekko i równomiernie pokryte.
O czym jeszcze warto pamiętać, przygotowując sałatkę jarzynową?
Kluczem do sukcesu sałatki jarzynowej są odpowiednie proporcje jej składników. Żaden z nich nie powinien dominować swoim smakiem pozostałych. Podczas przyrządzania sałatki postaraj się, aby dodawać równe objętości poszczególnych ingrediencji. Możesz łatwo zrobić to, używając jako miary np. szklanki lub niewielkiej miseczki.
Chociaż przepisów na sałatkę jej tyle, ile osób ją przygotowujących, są składniki, których nie należy pomijać. Ogórki oraz jabłka, zapewniające kwaskowate nuty w potrawie, są wręcz obowiązkowe. Nie polecamy rezygnowania z nich.
Kontrowersyjnym składnikiem sałatki jarzynowej jest cebula. Warzywo to potrafi zdominować całość swoim charakterystycznym ostrym smakiem. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki bez niej, postaraj się dodać cebulę dopiero przed podaniem dania na stół. Dzięki temu pozostałe składniki nie przesiąkną cebulowym aromatem.
Sałatkę jarzynową najczęściej przygotowuje się przed świętami. Dzięki temu wszystkie jej smaki mają czas, aby dokładnie się przegryźć. Pamiętaj jednak, ze maksymalny okres przechowywania sałatki w lodówce to 48 godzin. Ciocia Mariola zna się na sałatce jarzynowej najlepiej z całej rodziny. Smakowity i niebanalny dodatek nadaje sałatce nowego charakteru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki dodają do farszu na pierogi ruskie 1 przyprawę. Masa smakoszy o niej zapomina
Puszysty biszkopt bez piekarnika? Nic prostszego. Nowatorski patent podbija Internet
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama