Smakosze.pl Porady Wzięła zwiędniętą natkę pietruszki i piorunem przywróciła jej jędrność. Zapamiętaj ten patent
TikTok/@dietetyczka_anetka

Wzięła zwiędniętą natkę pietruszki i piorunem przywróciła jej jędrność. Zapamiętaj ten patent

30 lipca 2023

Natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa, ale też niestety bardzo delikatna. Szybko więdnie i traci świeżość. Jednak w łatwy sposób możemy przywrócić jej jędrność. Warto skorzystać ze skutecznego patentu i cieszyć się świeżą natką pietruszki. Twoje zdrowie i dania na tym skorzystają.

Natka pietruszki jeste bogata w witaminy

Natka pietruszki ma wyjątkowe właściwości nie tylko kulinarne, ale też lecznicze. Wzbogaca smak dań i kanapek. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich warzyw i owoców. Oprócz tego bogata jest w witaminę E i K, błonnik, kwas foliowy, a także magnez, potas, wapń, sód, mangan, miedź i cynk.

Nie traci swoich cennych wartości podczas zamrażania i suszenia. Chroni przed infekcjami, zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej, obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Zapobiega też chorobom oczu i ma właściwości antyrakowe, wspiera układ pokarmowy, reguluje metabolizm i łagodzi bóle menstruacyjne. Niestety dość szybko więdnie. Jednak mamy patent dzięki, któremu zachowamy jędrność natki pietruszki na dłużej.

Nie espresso, nie mrożona. Kawa „parzona" w ten sposób jest najlepsza na gorące dni

Natka pietruszki - taka zdrowa, a taka delikatna

Natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa i pełna cennych wartości odżywczych. Przy tym jest niezwykle delikatna i podatna na więdnięcie. Dość szybko traci świeżość i jędrność, a przez to apetyczny wygląd. Jednak jest skuteczny sposób na odświeżenie natki pietruszki. Jaki?

Przygotowujemy zwiędniętą natkę pietruszki i gorącą wodę w kubeczku. Odcinamy z pęczka natki końcówki łodyg i wstawiamy na chwilę pęczek do kubeczka z gorącą wodą. Po chwili pęczek natki wkładamy do słoika z zimną wodą i całość wstawiamy do lodówki. Już po chwili natka będzie jędrna, ale w chłodzie można ją przechowywać przez dłuższy czas.

Inne sposoby na świeżą natkę pietruszki

Natkę pietruszki lub koperek można też zanurzyć na jakiś czas w chłodnej wodzie, a po wyjęciu włożyć pęczek do lodówki. Zielenina dzięki temu nie będzie tak zwiędnięta i szybko stanie się bardziej świeża. Z natki pietruszki warto korzystać przez cały rok. Możną ją suszyć i mrozić.

Natka pietruszki ma duży wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Przyspiesza też metabolizm i sprzyja utracie zbędnych kilogramów . Warto posypywać dania natką pietruszki i dodawać ją do kanapek i przekąsek. Pisaliśmy o mrożeniu natki pietruszki. Radziliśmy też, jak wyhodować natkę w domu.

Źródło: medonet.pl, TikTok/@dietetyczka_anetka, gotujmy.pl, przepisy.pl

Nie musisz moczyć schabowych w mleku i cebuli. Ta marynata da o wiele lepsze rezultaty
Anna robi sernik na zimno z 2 składników. Nie znajdziesz lepszego ciasta na upał
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy