Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wyhodować w domu natkę pietruszki? Cenny dodatek na wyciągnięcie ręki

Jak wyhodować w domu natkę pietruszki? Cenny dodatek na wyciągnięcie ręki

Jak wyhodować natkę pietruszki?
canva/Mizina

Natka pietruszki stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Przysmak bardzo prosto hoduje się w domowych warunkach. Wystarczy jedynie korzeń warzywa, doniczka z ziemią i odrobina naszego zaangażowania. Oszczędność pieniędzy jest niebagatelna i zieleninę zawsze masz na wyciągnięcie ręki.

Kupowanie natki pietruszki — która nierzadko szybko więdnie, żółknie czy usycha — nie musi być jedynym sposobem pozyskania świeżego zioła. Jeżeli macie pod ręką korzeń pietruszki, z łatwością wyhodujecie ją sami. Kilka dni wystarczy, by cieszyć się jej walorami.

Jak wyhodować natkę pietruszki w domu?

Najlepsze efekty uzyskamy, gdy posadzimy cały korzeń. Warto wybrać świeży i jędrny egzemplarz. Wtedy uzyskana natka pietruszki będzie bujna, intensywnie zielona i niezwykle aromatyczna. Możemy zasadzić jedynie kawałek korzenia o długości 2-3 cm, licząc od nasady warzywa — też się uda.

Ważne, by każdorazowo sadzić pietruszkę w odpowiednio dobranej doniczce — nie może być zbyt ciasna. Za podłoże wystarczy ziemia uniwersalna stosowana w ogrodnictwie. Znajdziecie ją w dowolnej kwiaciarni.

Gdy już zasadzicie warzywo, konieczne będzie regularne podlewanie. Ziemia musi być cały czas wilgotna, więc częstotliwość nawadniania zależała będzie od warunków panujących w mieszkaniu. Po 7-14 dniach zielone listki powinny być gotowe do zebrania.

Jak użyć wyhodowanej natki pietruszki?

Warto przyjąć zasadę, że korzystanie rozpoczynamy od najdłuższych pędów i sięgamy po nie dopiero wtedy, gdy listki będą wystarczająco duże. Ucinając je u nasady, zostawimy przestrzeń na dalszy rozrost natki pietruszki.

Świeże zioło sprawdzi się przy wielu okazjach. Polecamy wykorzystanie go do zup np. do słodkiej pomidorowej. Z większych ilości z powodzeniem przygotujecie smaczne pesto z natki pietruszki. Jest idealne do makaronów.

Natka pietruszki - zdrowy dodatek do dań
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: snikersik