Nie espresso, nie mrożona. Kawa „parzona" w ten sposób jest najlepsza na gorące dni
Upały bywają dla nas uciążliwe. Szukamy ochłody i napojów, które ugaszą pragnienie w gorące dni. Często sięgamy po kawę, ale jaką wybrać, by była najlepsza, gdy żar leje się z nieba? Sięgnijmy po wyjątkową kawę Cold Brew. Niezwykły sposób jej przyrządzenia przyniesie spektakularne efekty.
Gasi pragnienie i doskonale orzeźwia
Gdy temperatury za oknem wciąż rosną szukamy sposobu na orzeźwienie i ugaszenie pragnienia. Wybieramy wodę, lemoniady, herbaty, czy kawy na zimno. Bardzo ważne jest, by podczas upałów uzupełniać płyny. W tym zakresie mamy szeroki wybór. Miłośnicy kawy często sięgają po jej mrożoną wersję.
Jednak warto skusić na coś zupełnie innego. Kawa Cold Brew jest kawą, którą parzy się na zimno, a dokładniej mówiąc wodą o temperaturze pokojowej. Ten sposób przynosi spektakularne efekty. Warto z niego skorzystać.
Anna robi sernik na zimno z 2 składników. Nie znajdziesz lepszego ciasta na upałCold Crew to długie zaparzanie
Kawę Cold Brew parzy się nawet kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Następnie trzeba przerwać proces zaparzania, żeby kawa nie miała zbyt ziemistego posmaku. W tym celu trzeba ją odfiltrować na sitku wyłożonym gazą. Można też użyć filtra papierowego.
Tak przyrządzona kawa ma dużą zawartość kofeiny. Dzięki temu jest wyjątkowo orzeźwiająca i przyjemna w smaku. Nie jest zbyt kwaśna, ma ciekawy aromat, który zależy od ziaren, jakich użyliśmy do przygotowania tego napoju. Sposób mielenia jest ważny w przygotowaniu tej kawy. Nie można użyć kawy drobno zmielonej, bo nie uzyskamy odpowiedniego smaku. Kawa musi być zmielona dość grubo.
Jak przyrządzić kawę Cold Brew?
Składniki:
- 65 g ziaren kawy
- 500 ml filtrowanej wody w temperaturze pokojowej
- kostki lodu
- mleko
Ziarna kawy mielimy na grubo, dzięki temu napój nie będzie mulisty w smaku. Zmielona kawa powinna przypominać okruszki chleba. Zmielona kawę zalewamy przefiltrowaną wodą i zostawiamy ją w dzbanku, który szczelnie przykrywamy na około 15 godzin. Czas parzenia nie powinien być krótszy niż 12 godzin.
Po tym czasie kawę filtrujemy. Możemy użyć do tego sitka z małymi dziurkami, które wykładamy kilkoma warstwami gazy. Kawę filtrujemy trzy razy. Można użyć też filtrów papierowych lub materiałowych. Fusy, które zostaną, warto użyć jako nawóz w ogródku. Kawę możemy podać od razu lub wstawić ją jeszcze do lodówki. Można dodać kostki lodu i mleko. Tak zaparzona kawa w lodówce przetrwa nawet tydzień lub dłużej. Pisaliśmy o kawie, która przyspiesza metabolizm. Podawaliśmy też patent od Anny Lewandowskiej na ten napój.
Źródło: madameedith.com, coffee-style.pl