Z mięsa mielonego i ziemniaków robię obiad dla całej rodziny. Wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą
Znowu mięso mielone i ziemniaki na obiad? Tym razem nie będzie to przepis na kotlety. Wyjątkowe danie zaskoczy nie tylko ciebie, ale też twoją rodzinę. Ciężko o smaczniejszy obiad.
Ziemniaki na obiad muszą być
Kotlet, ziemniaki, surówka i obiad gotowy. Dla wielu takie połączenie stanowi idealne i zarazem szybkie danie. Inni nie wyobrażają sobie posiłku bez tego warzywa. Ziemniaki są wszędzie, dodajemy do zup, sałatek i właśnie jako uzupełnienie dań głównych.
Nie ma, co się dziwić, że tak bardzo je uwielbiamy i nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, bo dzięki nim dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy. Jedząc ziemniaki, przyswajamy witaminy z grupy B, C. Dodatkowo ziemniaki pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy.
Ziemniaki, mięso mielone i co jeszcze?
Do przygotowania tego obiadu potrzebujesz naprawdę nie wiele składników. Wystarczy, że kupisz świeże i dobrej jakości mięso, a resztę składników na pewno znajdziesz w lodówce.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 marchwie
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- 10 g bułki tartej
- 20 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Jak zrobić ten wspaniały obiad?
Zacznij od posiekania jednej cebuli w drobną kosteczkę . Mięso przełóż do miski i dodaj posiekaną cebulę. Wbij jajko i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły . Następnie obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w plastry o grubości ok 8 mm . Obierz i umyj marchew, którą zetrzesz na grubych oczkach tarki. Cebulę posiekaj w piórka. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski.
Rozgrzej patelnię i zacznij od podsmażenie cebuli. Kiedy się zarumieni, dodaj marchew oraz paprykę . Kiedy warzywa zmiękną dopraw je solą i pieprzem, a następnie dodaj koncentrat pomidory. Całość wymieszaj. Kiedy koncentrat połączy się z warzywami, wyłącz kuchenkę .
Z mięsa, podobnie jak na pulpeciki, stwórz kulki o średnicy około 3 centymetrów . Następnie każdą kulkę włóż pomiędzy dwa plastry ziemniaków i spłaszcz. Tworząc mini kotleciki. Układaj w naczyniu żaroodpornym, tak jak na pierwszym zdjęciu, które pochodzi z kanału Leckere Kuche, gdzie znajdziesz podobny przepis. Ułożone ziemniaki przykryj warzywnym sosem. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni, do czasu zmięknięcia ziemniaków. Przeczytaj, co możesz zrobić z dwóch jajek i cebuli oraz dlaczego poszaleli w Biedronce .