Z niedojrzałymi śliwkami robię w ten sposób. Prosty trik i owoce są idealne do jedzenia
Śliwki lubię za ich smak i chętnie po nie sięgam. Jednak, co zrobić, gdy owoce są niedojrzałe? Stawiam na pewien trik, który każdemu polecam. Śliwki dzięki niemu będą w sam raz do jedzenia.
Śliwki pełne smaku
Śliwki najlepiej smakują, gdy są w pełni dojrzałe. Dorodne owoce o słodkim miąższu dosłownie rozpływają się w ustach . Takie śliwki chętnie jemy na surowo. Soczyste i pyszne sprawiają, że tak trudno im się oprzeć. Z tych jesiennych owoców robimy też powidła i soki.
Jednak zdarza się, że mamy do czynienia z niedojrzałymi okazami. Co zrobić z takimi śliwkami? Mam na to sprawdzony sposób . Dzięki niemu owoce szybciej dojrzewają. Już niedługo są idealne do jedzenia lub do przetworów.
Sposób na niedojrzałe śliwki
Niedojrzałe śliwki należy ułożyć na słonecznym parapecie. Owoce można też włożyć do papierowej torby na 3 dni . Warto, żeby obok śliwek znalazły się jabłka, banany lub zielone warzywa. Dzięki nim śliwki szybciej dojrzeją. Powodem jest etylen, który wytwarzają owoce.
Gdy włożymy śliwki do papierowej torebki na śniadanie i ją szczelnie zamkniemy, to już po kilku godzinach zobaczymy różnicę. Owoce zmienią swój wygląd i szybko nabiorą smaku. Staną się bardziej miękkie i zdatne do jedzenia. Dojrzałe śliwki będą nadawać się też do zrobienia przetworów.
Śliwki w nasze kuchni
Śliwki warto włączyć do swojej diety. Te smaczne owoce dobrze działają na układ pokarmowy. Regulują trawienie i poprawiają apetyt . Ich jedzenie zapobiega wystąpieniu miażdżycy i nowotworów. Zawierają dużo błonnika i takich witamin jak: A, C, E, B6 i K.
Śliwki świetnie nadają się do przechowania dżemów, powideł i soków. Pasują do pierogów i knedli . Można z nich zrobić wyśmienity sos do ciast i deserów. Lody z sosem śliwkowym będą smakować, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak przygotować placki z zapomnianego warzywa. Polecaliśmy przepis babci na surówkę z kapusty kiszonej.
Źródło: niedziela.pl