Z przepisu siostry Anastazji na jagodzianki korzysta cała Polska. Nie ma lepszych
Sezon na jagody trwa. Poznaj przepis siostry Anastazji i zrób z tych pysznych owoców znakomite jagodzianki. Przepis jest łatwy, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Słodkie bułeczki tak zachwycą domowników, że będziesz robiła je znacznie częściej.
Jagodzianki od siostry Anastazji
Siostra Anastazja to ceniona autorka przepisów i książek kucharskich. To właśnie z nich w przystępny sposób można stworzyć wiele smacznych dań obiadowych. Najważniejsze jednak, że za każdym razem się udają.
Zakonnica nie ogranicza się do samych obiadów. Na swojej stronie internetowej dzieli się także przepisami na słodkie przekąski. Niedawno pokazała, jak przygotować jagodzianki. Akurat trwa sezon na jagody , więc to dobry pretekst, aby upiec te słodkie bułeczki. Smak zachwyci każdego domownika. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Nie tylko jagody
Niewątpliwie najważniejszym składnikiem są jagody. Przede wszystkim to od nich zależy smak jagodzianek, dlatego kupując owoce, zwróć uwagę, aby były świeże. Potrzebne będą także inne składniki, z których zrobisz ciasto samych bułeczek. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku możesz mieć je w swojej kuchni. Wszystkie produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i przygotuj z nich tę znakomitą przekąskę.
Składniki:
- 500 g jagód
- 1 kg mąki pszennej
- 110 g masła
- 80 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego
- cukier puder
- sól
Przepis na jagodzianki
Drożdże pokrusz i przełóż do miski. Wsyp 20 gramów cukru oraz 2 łyżki mąki. Wlej 250 mililitrów mleka. Wymieszaj wszystkie składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Odstaw drożdże w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży wsyp mąkę i dodaj miękkie masło, pozostały cukier, żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto. Miskę przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Umyte jagody przełóż do garnka. Zasyp je cukrem waniliowym. Gotuj je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Wsyp odrobinę cukry pudru i wymieszaj składniki. Owoce gotuj, do momentu zgęstnienia.
Z ciasta uformuj małe placki. Na każdy z nich nałóż odrobinę jagodowego nadzienia. Sklej krawędzie ciasta, tworząc bułeczki. Każdą z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dwa jajka roztrzep i posmaruj nimi wierzch jagodzianek. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut. Słodkie bułeczki podawaj po przestudzeniu. Sprawdź przepis na malinową chmurkę oraz dowiedz się, jak przechowywać chleb w upał .