Smakosze.pl Przepisy Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna
YouTube/@gotowanienarauszu

Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna

20 października 2023

Kopytka możemy jeść jako oddzielne danie albo traktować je jako dodatek do innych potraw. Jednak jak zrobić kopytka, by wyszły jak najlepsze? Jest na to świetny sposób. Sprawdzi się tu sztuczka z ziemniakami. Wypróbujcie ją koniecznie i zróbcie idealne kopytka.

Kopytka na jesienny obiad

Kopytka robimy w prosty sposób. Zwykle przyrządzamy je z ziemniaków, jajek i mąki. Możemy je jeść jako danie z dodatkiem skwarek i smażonej cebulki . Kopytka będą też smacznym uzupełnieniem wielu innych dań.

Pasują do mięs duszonych, gotowanych i pieczonych. Smakują też wyśmienicie z sosami grzybowymi. Jednak, co zrobić, by kopytka wyszły idealnie? Należy ziemniaki gotować z dodatkiem mleka. Ta sztuczka sprawi, że będą delikatne i kremowe w smaku. Wyjdą też niezwykle mięciutkie.

kopytka
YouTube/@gotowanienarauszu
Wypycham słoiki boczkiem i zalewam tą mieszanką. Ten przepis jest hitem w moim domu

Jak zrobić idealne kopytka?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 125 ml mleka
  • sól
  • jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej

Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka. Potem je ugniatamy. Zostawiamy ziemniaki do ostygnięcia. Następnie, gdy ostygną, do ziemniaków dodajemy jajko, pieprz i mąkę ziemniaczaną.

Teraz dosypujemy mąkę pszenną i zaczynamy wyrabiać masę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i kładziemy masę. Wyrabiamy ją na stolnicy, możemy dosypywać mąki. Robimy wałek z ciasta i kroimy go ukośnie.

Te mięciutkie kopytka będą smakować każdemu

Kopytka wrzucamy do wrzącej wody. Gdy wypłyną, gotujemy je tylko 2 minuty. Do wody można dodać odrobinę oleju . Gotujemy kopytka na małym ogniu. Po odcedzeniu kopytka są już gotowe do podania.

Są bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie. To zawdzięczają gotowaniu ziemniaków z dodatkiem mleka . Polecam tę sztuczkę, bo dzięki niej wychodzą nam idealne kopytka. Pisaliśmy o domowych kopytkach z przepisu babci. Radziliśmy, jak zrobić jesienne kopytka z dynią.

kopytka
YouTube/@gotowanienarauszu
Zetrzyj warzywa, połóż na nich rybę i zalej sosem. To mój ulubiony obiad na piątek
Ostatnio zamiast udek kurczaka upiekłam inne mięso. Mąż tak w nim zasmakował, że zjadł aż 2 dokładki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy