Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja ciocia ma tajny przepis na jesienne kopytka. Wyjątkowy wygląd i smak zawdzięczają jednemu dodatkowi

Moja ciocia ma tajny przepis na jesienne kopytka. Wyjątkowy wygląd i smak zawdzięczają jednemu dodatkowi

Kopytka z dynią
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Kopytka nie muszą być wykonane jedynie z ziemniaków. Jesienią warto do nich dodać kilka wyrazistych w smaku składników. Uzyskamy w ten sposób zachwycające danie. Moja ciocia stosuje ten patent już od dawna.

Znakomite kopytka z dyni są idealne na jesień

Dodanie dyni do ziemniaków na kopytka sprawi, że uzyskamy bardzo sycące danie o pięknym kolorze. Podamy je z aromatycznym i prostym w wykonaniu masłem ziołowym. Tak robi je moja ciocia. Jej kopytka słyną w całej rodzinie.

Składniki:

  • 750 g obranych ziemniaków
  • 500 g purée dyniowego
  • 2 duże jaja
  • 550 g mąki pszennej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • kilka łyżek masła klarowanego lub oleju
  • 3-4 świeże listki szałwii

Jesienne kopytka z dodatkiem dyni wykonuje się równie prosto co ziemniaczane. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu. Będzie pysznie.

dynia do kopytek.jpg
Canva / skarau
To ciasto jest tak pyszne, że robię od razu dwie blaszki. Zawsze się udaje, wystarczy chwila i gotowe

Jak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis od cioci zachwyca

Ziemniaki gotuję do miękkości, ubijam je na gładką masę przy pomocy tłuczka. Dodaję purée z dyni, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Wsypuję wszystkie przyprawy i mieszam. Na koniec dodaję mąkę pszenną.

Wyrabiam masę i formuję z niej gruby wałek. Tnę go na części, a każdą z nich rozciągam tak, aby uzyskać długi i cienki paseczek ciasta. Teraz wycinam małe kluseczki i gotuję je w osolonym wrzątku.

Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej. Podaję polane stopionym masłem, w którym przez kilka minut podgrzewałam szałwię.

Jak przygotować purée do kopytek z dyni?

Aby uzyskać 500 g purée, niezbędne do tego przepisu, należy przygotować nieco większą dynię — najlepiej mączystą hokkaido, która wygląda jak większa pomarańczowa cebula.

Pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki warzywo pieczemy przez minimum 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wcześniej smarujemy je odrobiną oleju rzepakowego, by się nie przypaliło.

Gdy dynia zmięknie, wyjmujemy ją z pieca, studzimy i usuwamy skórkę — jest jadalna, ale sprawi, że purée nie będzie gładkie. Można ją zachować do przygotowania sosów.

Na naszej stronie znajdziecie więcej zastosowań pysznego purée z jesiennego warzywa. Nadaje się fantastycznie do tego sernika. Wykorzystajcie je również do zrobienia pysznego musu do naleśników lub placków.

kopytka z dynią.jpg
Materiał YouTube z kanału swojskie jedzonko