Moja ciocia ma tajny przepis na jesienne kopytka. Wyjątkowy wygląd i smak zawdzięczają jednemu dodatkowi
Kopytka nie muszą być wykonane jedynie z ziemniaków. Jesienią warto do nich dodać kilka wyrazistych w smaku składników. Uzyskamy w ten sposób zachwycające danie. Moja ciocia stosuje ten patent już od dawna.
Znakomite kopytka z dyni są idealne na jesień
Dodanie dyni do ziemniaków na kopytka sprawi, że uzyskamy bardzo sycące danie o pięknym kolorze. Podamy je z aromatycznym i prostym w wykonaniu masłem ziołowym. Tak robi je moja ciocia. Jej kopytka słyną w całej rodzinie.
Składniki:
- 750 g obranych ziemniaków
- 500 g purée dyniowego
- 2 duże jaja
- 550 g mąki pszennej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz w ilości do smaku
Do podania:
- kilka łyżek masła klarowanego lub oleju
- 3-4 świeże listki szałwii
Jesienne kopytka z dodatkiem dyni wykonuje się równie prosto co ziemniaczane. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu. Będzie pysznie.
To ciasto jest tak pyszne, że robię od razu dwie blaszki. Zawsze się udaje, wystarczy chwila i gotoweJak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis od cioci zachwyca
Ziemniaki gotuję do miękkości, ubijam je na gładką masę przy pomocy tłuczka. Dodaję purée z dyni, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Wsypuję wszystkie przyprawy i mieszam. Na koniec dodaję mąkę pszenną.
Wyrabiam masę i formuję z niej gruby wałek. Tnę go na części, a każdą z nich rozciągam tak, aby uzyskać długi i cienki paseczek ciasta. Teraz wycinam małe kluseczki i gotuję je w osolonym wrzątku.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej. Podaję polane stopionym masłem, w którym przez kilka minut podgrzewałam szałwię.
Jak przygotować purée do kopytek z dyni?
Aby uzyskać 500 g purée, niezbędne do tego przepisu, należy przygotować nieco większą dynię — najlepiej mączystą hokkaido, która wygląda jak większa pomarańczowa cebula.
Pozbawione pestek i pokrojone na mniejsze kawałki warzywo pieczemy przez minimum 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wcześniej smarujemy je odrobiną oleju rzepakowego, by się nie przypaliło.
Gdy dynia zmięknie, wyjmujemy ją z pieca, studzimy i usuwamy skórkę — jest jadalna, ale sprawi, że purée nie będzie gładkie. Można ją zachować do przygotowania sosów.
Na naszej stronie znajdziecie więcej zastosowań pysznego purée z jesiennego warzywa. Nadaje się fantastycznie do tego sernika. Wykorzystajcie je również do zrobienia pysznego musu do naleśników lub placków.