Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak kopytka robiła moja kochana babcia. Dzięki tej zasadzie wychodziły mięciutkie, zawsze o tym pamiętam

Tak kopytka robiła moja kochana babcia. Dzięki tej zasadzie wychodziły mięciutkie, zawsze o tym pamiętam

Kopytka miękkie i smaczne
Screen z filmu na kanale YouTube Ulubione przepisy Moniki

Kopytka powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Moja babcia wyjaśniła mi, co robi, by osiągnąć zadowalające efekty. Korzystam z jej wskazówki do dziś, a kluski zawsze mi wychodzą.

Miękkie kopytka wymagają odpowiedniego przygotowania

Do kopytek potrzebne są mączyste ziemniaki. Jeśli użyjemy innych, ciasto na rarytas wyjdzie kleiste i konieczne będzie dosypywanie mąki ziemniaczanej, która zwiąże nadmiar płynu. Takie działanie jednak często prowadzi do uzyskania twardych kopytek.

Jeśli już decydujemy się na dosypywanie skrobi, zróbmy to na sam koniec wyrabiania masy i dodawajmy ją niewielkimi porcjami. Moja babcia nigdy tak nie robiła, ale też zawsze szukała odpowiedniej odmiany ziemniaków, nim zdecydowała się na gotowanie kopytek.

Składniki:

  • 1,2 kg mączystych ziemniaków
  • około 230 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko lub kleik z siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżeczka soli + do wody

Prosty skład kopytek może sugerować, że łatwo je przygotować. I rzeczywiście wystarczy uważnie połączyć składniki, by wszystko się udało. Sposób wykonania wraz ze wskazówkami opisuję w dalszej części artykułu. Kluseczki są tak smaczne, że warto się skusić.

Robumy masę na kopytka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Ulubione przepisy Moniki
Wbij jajko do miski i nakłuj żółtko wykałaczką. Szkoda, ze wcześniej nie znałam tej sztuczki

Jak zrobić pyszne kopytka? Przepis mojej babci jest niezawodny

Zaczynam od ugotowania oczyszczonych dokładnie ziemniaków w osolonym wrzątku. Wystudzone warzywo rozgniatam na purée przy pomocy praski, tłuczka lub maszynki do mięsa.

Umieszczam je w większej misce, po czym dodaję sól, mąkę pszenną oraz jajko lub jego zamiennik. Starannie wyrabiam masę. Na oprószonej odrobiną mąki stolnicy z niewielkich jej porcji formuję wałeczki

Kroję je na kluski o kształcie rombu i długości około 2 cm. Specjał gotuję partiami w osolonym wrzątku — każdorazowo do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Wskazówka: wegańskie kopytka przygotujecie, korzystając z siemienia lnianego zamiast jajek. Wystarczy zmielić 1 łyżkę zdrowych ziaren i namoczyć ją w 3 łyżkach wrzątku, by uzyskać odpowiednik 1 sztuki kurzego nabiału.

Jak podawać kopytka?

Ziemniaczany rarytas świetnie smakuje z twarogiem, sosem grzybowym lub dowolnym gulaszem. Możecie też dodać do ciasta trochę cukru i przygotować słodką wersję z dowolnym owocowym dżemem lub serkiem np. waniliowym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kluski. Koniecznie spróbujcie wyśmienitych cepelinów z twarogiem — są idealne na obiad. Być może spodoba wam się też prosty patent na kopytka z dyni.

Kroimy kopytka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Ulubione przepisy Moniki