Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio zamiast udek kurczaka upiekłam inne mięso. Mąż tak w nim zasmakował, że zjadł aż 2 dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.10.2023 18:04

Ostatnio zamiast udek kurczaka upiekłam inne mięso. Mąż tak w nim zasmakował, że zjadł aż 2 dokładki

udka z gęsi
YouTube/@Naszedania

Często na obiad przyrządzałam udka z kurczaka. Jednak teraz wybieram inne mięso, które jest dużo smaczniejsze i zdrowsze od kurczaka. Mężowi tak smakuje ten obiad, że nie potrafi sobie odmówić dokładek. Polecam przepis na obiad z gęsiną.       

Podaj udka z gęsi na obiad

Najczęściej z drobiu wybierałam kurczaka. Piekłam go w całości lub przyrządzałam smakowite udka z kurczaka. Taki obiad często gościł na moim stole. Jednak raz spróbował zrobić gęsinę.

To mięso, które jest pełne wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę mózgu. Na obiad przyrządziłam udka z gęsi, które teraz uwielbia moja rodzina. Polecam przepis na smaczne udka z gęsi.

udka z gęsi
YouTube/@Naszedania
Tę wątróbkę mogłabym jeść codziennie. Jeden składnik cudownie podkręca smak, koniecznie wypróbuj

Jak zrobić udka z gęsi?

Składniki:

  • 4 gęsie udka
  • 6 ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Ziemniaków nie obieramy, ale kroimy na mniejsze części. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Rozgniatamy ząbki czosnku i dorzucamy do naczynia. Ziemniaki doprawiamy solą.

Do oddzielnej miski wkładamy udka z gęsi. Przyprawiamy pietruszką, lubczykiem i majerankiem. Solimy i nacieramy przyprawami. Tak przygotowane udka warto odstawić na noc, ale można je też piec od razu.

Smaczna gęsina na rodzinny obiad

Tak przyrządzone udka z gęsi kładziemy skórą do dołu na ziemniakach w naczyniu. Naczynie przykrywamy, piekarnik nastawiamy na 160 stopni i danie pieczemy 4 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenie zdejmujemy przykrycie z naczynia i udka przewracamy na drugą stronę.

Danie jest gotowe do podania. Gęsie udka są mięciutkie i soczyste. Rozpływają się w ustach i smakują nawet największym niejadkom. Polecam ten przepis na znakomity rodzinny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić idealną gęsinę. Podawaliśmy przepis z gęsi od Magdy Gessler. 

udka z gęsi
YouTube/@Naszedania