Smakosze.pl Przepisy Za tymi ziemniakami przepada cała rodzina. Mogliby je jeść dosłownie na okrągło
Fot. YouTube/smacznytv

Za tymi ziemniakami przepada cała rodzina. Mogliby je jeść dosłownie na okrągło

9 marca 2024

Ziemniaki są popularnym dodatkiem do obiadu. Jednak ja przyrządzam je w sposób, który zachwyca całą rodzinę. Takie ziemniaki każdy zajada ze smakiem i to bez wymyślnych dodatków. Zrób je według tego przepisu, bo efekt jest znakomity.

Ziemniaki, które zachwycają smakiem

Czy nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? Jeśli tak bardzo je lubisz, to skorzystaj z tego przepisu. Efekt jest po prostu pyszny, a danie będzie smakować całej rodzinie. Wystarczy, że weźmiesz ziemniaki i dodasz kilka prostych produktów.

Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem zapiekanych ziemniaków. Pełne są apetycznego farszu z pieczarek. Potrawę podaj na obiad, nie musisz jej serwować z mięsem. Takie ziemniaki nie potrzebują nawet innych dodatków. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/dapurmelodi z Pixabay
Zamówiła na lotnisku kanapkę i butelkę wody. Cena każdego zwaliłaby z nóg
Wymieszaj goździki i kawę. Pozbędziesz się problemu z ogrodu

Jak zrobić ziemniaki zapiekane z farszem pieczarkowym?

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g pieczarek
  • 2 nieduże cebule
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 50 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki ugotuj, gdy przestygną przekrój je na pół. Wydrąż środek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na patelni roztop masło, wrzuć posiekane pieczarki i duś około 8 minut. Dodaj posiekaną cebulę, mąkę i wymieszaj.

Wlej śmietanę i duś kolejne 5 minut. Gdy śmietana zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Składniki przełóż do miski i dołóż do nich wydrążony miąższ z ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Następnie nadzienie nałóż na ziemniaki ułożone na blasze.

Takie danie podaj na obiad

Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Następnie wyjmij blachę, posyp ziemniaki startym serem i wstaw na kolejne 15 minut . Gdy będą miały złocistą skórkę, są już gotowe do podania. Możesz posypać je natką pietruszki.

Tak przyrządzone ziemniaki po prostu rozpływają się w ustach. Trudno ich sobie odmówić, bo w połączeniu z farszem pieczarkowym, dosłownie zachwycają smakiem . Ten prosty przepis wypróbuj w swojej kuchni. Zrobisz danie grzechu warte. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smaczny gulasz na cały weekend. Informowaliśmy o wysypie grzybów w polskich lasach.

ziemniaki
Fot. YouTube/smacznytv

Źródło: YouTube/smacznytv

Zdjęcia: screen YouTube/smacznytv

Obieram buraki i łączę je z jajkiem. Efekt zachwyca absolutnie każdego
W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy