Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obieram buraki i łączę je z jajkiem. Efekt zachwyca absolutnie każdego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.03.2024 16:04

Obieram buraki i łączę je z jajkiem. Efekt zachwyca absolutnie każdego

buraki
Fot.Canva/Ktrinky; Canva/Rikanapat

Czy wiesz, co się stanie, gdy do buraków dodasz jajka? Powstanie przysmak, jakich mało. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dawno nie jadłeś, czegoś tak pysznego. 

Pyszny sposób na buraki

Buraki zwykle podajemy do obiadu lub gotujemy z nich wyborny barszcz. Te warzywa warto włączyć do swojej diety, bo świetnie wpływają na prace mózgu, wzmacniają kości, zęby i obniżają poziom cholesterolu. Buraki są pełne witaminy C, magnezu i żelaza.

Jednak, czy wiesz, co się stanie, gdy buraki wymieszamy z jajkiem? Po dodaniu jeszcze kilku składników powstanie pyszne ciasto w intensywnym kolorze. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz smakiem swoich bliskich. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku, na profilu Smaczny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto z buraków
Fot. Facebook/Smaczny
W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy

Jak zrobić ciasto z buraków?

Składniki:

  • 3 buraki
  • 2 litry wody
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie ciasta zacznij od ugotowania buraków. Zajmie to godzinę. Potem je obierz, pokrój w plastry i przełóż do miski. Wbij jajka, zblenduj składniki, dolej mleko i wsyp cukier. Ponownie zblenduj składniki i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia.

Dokładnie wymieszaj składniki i blachę posmaruj roztopionym masłem, oprósz mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. W tym czasie zrób polewę z gorzkiej czekolady. Rozpuść ją w rondelku z dodatkiem mleka. Po upieczeniu polej ciasto. 

Ciasto z buraków podaj na deser

Ciasto ma piękny kolor, a z czekoladową polewą smakuje, że palce lizać. Jest puszyste, wilgotne i pyszne. Sprawdzi się jako wiosenny deser i każdego oczaruje pięknym kolorem. Oprócz tego jest wyjątkowo proste w przygotowaniu.

 Czasu wymaga jednak gotowanie buraków, a następnie pieczenie. Jednak warto czekać, bo ciasto zawsze się udaje, wyrasta i wybornie smakuje. Szybko też znika z talerzy, bo jest niezwykle apetyczne. Wszyscy będą nim zacgwyceni. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszną babkę z prodiża. Podawaliśmy też recepturę na mazurek pomarańczowy od Neli Rubinstein. 

ciasto z buraków
Fot. Facebook/Smaczny

Źródło: Facebook/Smaczny

Zdjęcia: screen Facebook/Smaczny