Obieram buraki i łączę je z jajkiem. Efekt zachwyca absolutnie każdego
Czy wiesz, co się stanie, gdy do buraków dodasz jajka? Powstanie przysmak, jakich mało. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dawno nie jadłeś, czegoś tak pysznego.
Pyszny sposób na buraki
Buraki zwykle podajemy do obiadu lub gotujemy z nich wyborny barszcz. Te warzywa warto włączyć do swojej diety, bo świetnie wpływają na prace mózgu, wzmacniają kości, zęby i obniżają poziom cholesterolu. Buraki są pełne witaminy C, magnezu i żelaza.
Jednak, czy wiesz, co się stanie, gdy buraki wymieszamy z jajkiem? Po dodaniu jeszcze kilku składników powstanie pyszne ciasto w intensywnym kolorze. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz smakiem swoich bliskich. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku, na profilu Smaczny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razyJak zrobić ciasto z buraków?
Składniki:
- 3 buraki
- 2 litry wody
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek cukru
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ szklanki wody
Przygotowanie ciasta zacznij od ugotowania buraków. Zajmie to godzinę. Potem je obierz, pokrój w plastry i przełóż do miski. Wbij jajka, zblenduj składniki, dolej mleko i wsyp cukier. Ponownie zblenduj składniki i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszaj składniki i blachę posmaruj roztopionym masłem, oprósz mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. W tym czasie zrób polewę z gorzkiej czekolady. Rozpuść ją w rondelku z dodatkiem mleka. Po upieczeniu polej ciasto.
Ciasto z buraków podaj na deser
Ciasto ma piękny kolor, a z czekoladową polewą smakuje, że palce lizać. Jest puszyste, wilgotne i pyszne. Sprawdzi się jako wiosenny deser i każdego oczaruje pięknym kolorem. Oprócz tego jest wyjątkowo proste w przygotowaniu.
Czasu wymaga jednak gotowanie buraków, a następnie pieczenie. Jednak warto czekać, bo ciasto zawsze się udaje, wyrasta i wybornie smakuje. Szybko też znika z talerzy, bo jest niezwykle apetyczne. Wszyscy będą nim zacgwyceni. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszną babkę z prodiża. Podawaliśmy też recepturę na mazurek pomarańczowy od Neli Rubinstein.
Źródło: Facebook/Smaczny
Zdjęcia: screen Facebook/Smaczny