Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca słodyczą, lekka surówka z selera z dodatkami
canva/PoppyB

Zachwycająca słodyczą, lekka surówka z selera z dodatkami

11 stycznia 2022

Surówki są obowiązkowym elementem tradycyjnego polskiego obiadu. Do ich przygotowania warto wybierać sezonowe warzywa o wyrazistym smaku. Kryteria te idealnie spełnia seler, który wyśmienicie smakuje w słodkiej kombinacji z dodatkiem jabłka i rodzynek. Ta surówka to zimowy obiadowy ideał. Skusicie się?

Warzywa korzeniowe są idealnym materiałem na zimową surówkę. Seler w połączeniu z jabłkami i rodzynkami będzie nie tylko przyjemnie słodki, ale też dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Spróbujcie tej kompozycji koniecznie.

Przepis na pyszną słodką surówkę z selera

Składniki:

  • 300 g korzenia selera

  • 200 g słodkich jabłek

  • 80 g rodzynek

  • 30 g orzechów włoskich (opcjonalnie)

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z jabłkiem postępujemy analogicznie , usuwając dodatkowo gniazda nasienne. Seler i jabłko umieszczamy w dużej misce.

Dodajemy do nich rodzynki i pokruszone orzechy włoskie, jeśli ich używamy. Łączymy je z sokiem z cytryny, majonezem i jogurtem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Dobrze smakuje z ziemniaczanym purée i kotletem z marchewki .

Wskazówki:

  • Surówka wyjdzie nieco inna w zależności od odmiany jabłek użytych do jej wykonania. Szczególnie polecamy delikatnie anyżkową galę. Będzie smaczna zwłaszcza wtedy, gdy dodajecie orzechów.

  • Użyjcie jogurtu sojowego i majonezu przygotowanego na bazie aquafaby , a surówka będzie odpowiednia dla wegan. Smak będzie równie wyborny.

Korzeń selera na blacie
Korzeń selera jest idealnym materiałem na zimową surówkę

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, cookidoo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy