Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Nietypowa musztarda od Wachowicz
Jesień dla wielu kucharek i kucharzy jest czasem przygotowywania przetworów z owoców. Innego zdania jest Ewa Wachowicz, która z pigwowca – sezonowego owocu – przygotowuje musztardę . Pomysł, choć dziwny ma wielu zwolenników, którzy zajadają się tym przysmakiem, kiedy tylko mogą.
Wykonanie jest bardzo łatwe i co najważniejsze nie zajmuje wiele czasu. Nawet się nie zastanawiaj, tylko zrób i zaskocz domowników. O tym, jak przygotować musztardę, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.
Pigwowiec i inne składniki
Musztarda składa się przede wszystkim z pigwowca. Ten nietypowy i mało znany owoc możesz zebrać lub kupić na dobrze zaopatrzonym targowisku. Niezbędne będą także inne składniki, które podkreślą smak i nadadzą całości odpowiedniego kształtu. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź poniższą listę i przekonaj się, czego ci brakuje.
Składniki:
- 1 kg pigwowca
- 125 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 4 goździki
- kilka ziaren pieprzu
Musztarda z pigwowca - przepis
Przygotowanie musztardy rozpocznij od obrania owoców pigwowca, a następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a owoce piecz przez około 20-30 minut.
W tym czasie do garnka wlej ocet. Wsyp do niego sól, cukier, gorczycę, pieprz i goździki. Całość gotuj pod przykryciem, do momentu zagotowania. Następnie odstaw miksturę do wystudzenia. Wyłów z niej goździki i pieprz.
Upieczone owoce przełóż do miski i zalej wystudzoną mieszaniną. Za pomocą blendera zblenduj składniki w jednolitą pulpę. Kiedy składniki się połączą, przełóż je do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.