Smakosze.pl Przepisy Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę

20 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.

Nietypowa musztarda od Wachowicz

Jesień dla wielu kucharek i kucharzy jest czasem przygotowywania przetworów z owoców. Innego zdania jest Ewa Wachowicz, która z pigwowca – sezonowego owocu – przygotowuje musztardę . Pomysł, choć dziwny ma wielu zwolenników, którzy zajadają się tym przysmakiem, kiedy tylko mogą.

Wykonanie jest bardzo łatwe i co najważniejsze nie zajmuje wiele czasu. Nawet się nie zastanawiaj, tylko zrób i zaskocz domowników. O tym, jak przygotować musztardę, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.

krojenie pigwo.jpg
Fot. Canva/vladm
Płacą aż 8,5 tysiąca złotych za jedzenie pizzy. Jest jeden haczyk

Pigwowiec i inne składniki

Musztarda składa się przede wszystkim z pigwowca. Ten nietypowy i mało znany owoc możesz zebrać lub kupić na dobrze zaopatrzonym targowisku. Niezbędne będą także inne składniki, które podkreślą smak i nadadzą całości odpowiedniego kształtu. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź poniższą listę i przekonaj się, czego ci brakuje.

Składniki:

  • 1 kg pigwowca
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 4 goździki
  • kilka ziaren pieprzu

Musztarda z pigwowca - przepis

Przygotowanie musztardy rozpocznij od obrania owoców pigwowca, a następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a owoce piecz przez około 20-30 minut.

W tym czasie do garnka wlej ocet. Wsyp do niego sól, cukier, gorczycę, pieprz i goździki. Całość gotuj pod przykryciem, do momentu zagotowania. Następnie odstaw miksturę do wystudzenia. Wyłów z niej goździki i pieprz.

Upieczone owoce przełóż do miski i zalej wystudzoną mieszaniną. Za pomocą blendera zblenduj składniki w jednolitą pulpę. Kiedy składniki się połączą, przełóż je do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.

musztarda.jpg
Fot. Canva/-lvinst-
Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich przysmak do kanapek
Zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty kiszonej. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy