Żaden kefir i maślanka. Racuchy na tym składniku smakują najlepiej mojej rodzinie
Racuchy to jeden ze smaków dzieciństwa. Mięciuteńkie i puszyste jak chmurka zachwycają smakiem moją rodzinę już od pokoleń. Sekret smaku tych racuchów tkwi w jednym ze składników, z których są przyrządzane. Być może masz go w swojej kuchni.
Racuchy puszyste jak chmurka
Za racuchami przepadają dzieci, ale nie potrafią odmówić sobie ich też dorośli. Nie ma co się dziwić. To danie jest pyszne i kojarzy się nam z czasem beztroski i dzieciństwa. U mnie w domu racuchy robi się według starego przepisu. Przekazujemy go sobie już od pokoleń.
Efektem są puszyste i mięciuteńkie racuchy. Jednak nie dajemy do nich kefiru czy maślanki. Sekret smaku tych puszystych racuchów tkwi w jogurcie naturalnym . Polecam przepis na racuchy, które zachwycą swoim smakiem dosłownie każdego.
Jak zrobić racuchy z jogurtem naturalnym?
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- olej do smażenia
Robienie racuchów zaczynamy od wlania jogurtu naturalnego do miski, dodania jajek i cukru. Składniki mieszamy przy pomocy trzepaczki. Warto zaznaczyć, żeby jajka miały temperaturę pokojową. Teraz mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do miski z jogurtem.
Mieszamy, aż powstanie gęste i gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy sporo oleju i gdy będzie gorący, nakładamy łyżką ciasto. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy możemy od razu podawać.
Racuchy jedz na śniadanie lub na obiad
Tak przyrządzone racuchy są wyjątkowo puszyste i mięciutkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Będą smakować z konfiturą lub twarożkiem . Do racuchów pasuje też przecier jabłkowy z odrobiną cynamonu.
Racuchy podaję na śniadanie lub na obiad. To danie zawsze cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka. Każdy chce dostać dokładkę. Pisaliśmy o wyśmienitych racuchach z kefirem. Racuchy jak zrobić racuchy z dynią.
Źródło: haps.pl