Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem sałatę polską z 1916 roku. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 11.11.2023 12:18

Zrobiłem sałatę polską z 1916 roku. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej

None
Canva

Ten przepis ma 107 lat. Pochodzi z książki „200 potraw z ziemniaków”– bestsellera pierwszych lat niepodległości. Oszczędna sałatka ziemniaczana jest pyszna dzięki niecodziennym dodatkom i podaniu na ciepło. 


 

Bestseller Niepodległej

Podczas I wojny światowej wydawano mnóstwo książek i broszur dotyczących oszczędnego gotowania. Panowała bieda, czasem głód, starano się gotować tanio. 

Podpisana przez autorkę jedynie inicjałami „B. K. S.” książeczka „200 potraw z ziemniaków” po raz pierwszy ukazała się w roku 1916 i od razu stała się bestsellerem. Wznawiano ją co roku. Była to najpopularniejsza książka kucharska towarzysząca odzyskiwanej niepodległości. 

B. K. S. - 200 potraw z ziemniaków - - cd255643-b1b2-43ae-9425-c97c91cc8886.jpg

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Nic dziwnego, nie ma lepszego sernika bez pieczenia niż Chatka Baby Jagi Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśle

Tanie ziemniaki, wykwintne dodatki

Popularność książki wydanej także w roku 1918 i 1919 brała się zapewne stąd, że z tanich i powszechnie dostępnych ziemniaków udawało się dzięki niej, wyczarować smaczne, różnorodne, a czasem nawet eleganckie dania. Sekret tkwił w dodatkach.

Podczas wojny nawet książki kucharskie były frontem walki. Autorka „200 potraw z ziemniaków” za pomocą swego przepisu toczy polemikę z rosyjską autorką, Jeleną Mołochowiec, która w swej niezwykle popularnej książce kucharskiej z końca XIX wieku, sałatką polską nazywa sałatkę ze śledziem i musztardowym winegretem.  

 

Canva



 

Prostota i elegancja na Dzień Niepodległości

Dzień Niepodległości postanowiłem uczcić prościutką sałatką ziemniaczaną według przepisu sprzed ponad 100 lat. Jej przygotowanie zajęło mi 10 minut (nie licząc gotowania ziemniaków i jajek). Eleganckie dodatki – kapary (bardzo popularne w Polsce dwudziestolecia międzywojennego) i sos na bazie wina i oliwy nadały ziemniakom niespodziewanej szlachetności. Nie spodziewałem się tak uzależniającego smaku. Uwaga – sałatkę podaje się na ciepło.

Projekt bez nazwy(6).jpg
Canva

 


 

Sałata polska

Dzień Niepodległości postanowiłem uczcić prościutką sałatką ziemniaczaną według przepisu sprzed ponad 100 lat. Jej przygotowanie zajęło mi 10 minut (nie licząc gotowania ziemniaków i jajek). Eleganckie dodatki – kapary (bardzo popularne w Polsce dwudziestolecia międzywojennego) i sos na bazie wina i oliwy nadały ziemniakom niespodziewanej szlachetności. Nie spodziewałem się tak uzależniającego smaku. Uwaga – sałatkę podaje się na ciepło.

Sałata polska – jak ją przyrządzić

     Składniki:
 

  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka na twardo
  • 3-4 łyżeczki odsączonych z zalewy kaparów
  • 3 czerwone cebule
  • Szczypiorek
  • 5 łyżeczek oliwy
  • 5 łyżeczek octu winnego lub jabłkowego
  • 5 łyżeczek białego wina
  • Sól
  • Pieprz

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie pilnując jednak, żeby ich nie rozgotować. Powinny być zwarte i dać się kroić w plasterki. W tym samym czasie gotuję na twardo jajka.

    Kiedy jajka i ziemniaki stygną, robię sos: oliwę, ocet i wino mieszamy w równych proporcjach i ucieramy z odrobiną soli na jednolitą emulsję. Sałatkę podaje się na ciepło, więc ziemniaki i jajka nie mogą być za zimne. 

    Cebule obieram i kroję w cienkie pióra, szczypiorek siekam. Ziemniaki kroję w talarki, dwa jajka w – w ćwiartki lub w plasterki, dwa obieram z białek i kroję w plasterki same żółtka.  

    Wszystko wkładam do miski, delikatnie mieszam, zalewam sosem, oprószam mielonym pieprzem i posypuję siekanym szczypiorkiem. 
     
Projekt bez nazwy(4).jpg
Canva