Zrobiłem sałatę polską z 1916 roku. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej
Ten przepis ma 107 lat. Pochodzi z książki „200 potraw z ziemniaków”– bestsellera pierwszych lat niepodległości. Oszczędna sałatka ziemniaczana jest pyszna dzięki niecodziennym dodatkom i podaniu na ciepło.
Bestseller Niepodległej
Podczas I wojny światowej wydawano mnóstwo książek i broszur dotyczących oszczędnego gotowania. Panowała bieda, czasem głód, starano się gotować tanio.
Podpisana przez autorkę jedynie inicjałami „B. K. S.” książeczka „200 potraw z ziemniaków” po raz pierwszy ukazała się w roku 1916 i od razu stała się bestsellerem. Wznawiano ją co roku. Była to najpopularniejsza książka kucharska towarzysząca odzyskiwanej niepodległości.
Tanie ziemniaki, wykwintne dodatki
Popularność książki wydanej także w roku 1918 i 1919 brała się zapewne stąd, że z tanich i powszechnie dostępnych ziemniaków udawało się dzięki niej, wyczarować smaczne, różnorodne, a czasem nawet eleganckie dania. Sekret tkwił w dodatkach.
Podczas wojny nawet książki kucharskie były frontem walki. Autorka „200 potraw z ziemniaków” za pomocą swego przepisu toczy polemikę z rosyjską autorką, Jeleną Mołochowiec, która w swej niezwykle popularnej książce kucharskiej z końca XIX wieku, sałatką polską nazywa sałatkę ze śledziem i musztardowym winegretem.
Prostota i elegancja na Dzień Niepodległości
Dzień Niepodległości postanowiłem uczcić prościutką sałatką ziemniaczaną według przepisu sprzed ponad 100 lat. Jej przygotowanie zajęło mi 10 minut (nie licząc gotowania ziemniaków i jajek). Eleganckie dodatki – kapary (bardzo popularne w Polsce dwudziestolecia międzywojennego) i sos na bazie wina i oliwy nadały ziemniakom niespodziewanej szlachetności. Nie spodziewałem się tak uzależniającego smaku. Uwaga – sałatkę podaje się na ciepło.
Sałata polska
Dzień Niepodległości postanowiłem uczcić prościutką sałatką ziemniaczaną według przepisu sprzed ponad 100 lat. Jej przygotowanie zajęło mi 10 minut (nie licząc gotowania ziemniaków i jajek). Eleganckie dodatki – kapary (bardzo popularne w Polsce dwudziestolecia międzywojennego) i sos na bazie wina i oliwy nadały ziemniakom niespodziewanej szlachetności. Nie spodziewałem się tak uzależniającego smaku. Uwaga – sałatkę podaje się na ciepło.
Sałata polska – jak ją przyrządzić
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 4 jajka na twardo
- 3-4 łyżeczki odsączonych z zalewy kaparów
- 3 czerwone cebule
- Szczypiorek
- 5 łyżeczek oliwy
- 5 łyżeczek octu winnego lub jabłkowego
- 5 łyżeczek białego wina
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie pilnując jednak, żeby ich nie rozgotować. Powinny być zwarte i dać się kroić w plasterki. W tym samym czasie gotuję na twardo jajka.
Kiedy jajka i ziemniaki stygną, robię sos: oliwę, ocet i wino mieszamy w równych proporcjach i ucieramy z odrobiną soli na jednolitą emulsję. Sałatkę podaje się na ciepło, więc ziemniaki i jajka nie mogą być za zimne.
Cebule obieram i kroję w cienkie pióra, szczypiorek siekam. Ziemniaki kroję w talarki, dwa jajka w – w ćwiartki lub w plasterki, dwa obieram z białek i kroję w plasterki same żółtka.
Wszystko wkładam do miski, delikatnie mieszam, zalewam sosem, oprószam mielonym pieprzem i posypuję siekanym szczypiorkiem.