Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.10.2023 19:30

Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie

racuchy
YouTube/@SprintCooking

Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Można z łatwością do niego wrócić i przyrządzić to danie na obiad. Ja robię racuchy z dodatkiem, który sprawia, że są lekkie jak chmurka. Delikatność tego dania zachwyca, więc polecam recepturę na lekkie i puchate racuchy. 

Racuchy z kefirem leciutkie jak chmurka

Racuchy są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Przepadają za nimi dzieci i nie potrafią sobie racuchów odmówić dorośli. Nie ma co się dziwić. To słodkie danie rozpływa się w ustach. Smak jabłek dopełnia całości.

Jednak ja robię racuchy z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu to danie jest delikatne i leciutkie jak chmurka. Racuchy są też puchate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dodaję do nich jabłka, ale też dorzucam banana. Smak tego słodkiego obiadu jest doskonały. 

Canva/Purple Goose
Canva/Purple Goose
Do kotletów mielonych dodaję te składniki. Danie zyskuje nowy smak, rodzina nie może się nachwalić

Jak zrobić racuchy z kefirem?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jabłka
  • banan

Jajka wbijamy do miski i dolewamy kefir. Mieszamy trzepaczką przez około minutę, aż powstanie jednolita masa. Teraz dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Możemy dodać jeszcze pół łyżeczki sody.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy owoce pokrojone w kostkę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by ciasto stało się bardziej puchate. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy. Powinny mieć one złoty kolor. 

Z czym podawać racuchy?

Tak przyrządzone racuchy są lekkie i puchate. Mogą być podane na obiad lub jako przekąska. Będą znakomicie smakować z ulubioną konfiturą czy twarożkiem. Warto też je posypać cukrem pudrem.

Racuchy z dodatkiem kefiru przygotujemy bardzo szybko. Są one tak smaczne, że u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Danie znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy z dynią. Podawaliśmy też przepis na racuchy drożdżowe. 

racuchy
Canva/Yagurana

Źródło: poprostupycha.com