Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie
Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Można z łatwością do niego wrócić i przyrządzić to danie na obiad. Ja robię racuchy z dodatkiem, który sprawia, że są lekkie jak chmurka. Delikatność tego dania zachwyca, więc polecam recepturę na lekkie i puchate racuchy.
Racuchy z kefirem leciutkie jak chmurka
Racuchy są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Przepadają za nimi dzieci i nie potrafią sobie racuchów odmówić dorośli. Nie ma co się dziwić. To słodkie danie rozpływa się w ustach. Smak jabłek dopełnia całości.
Jednak ja robię racuchy z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu to danie jest delikatne i leciutkie jak chmurka. Racuchy są też puchate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dodaję do nich jabłka, ale też dorzucam banana. Smak tego słodkiego obiadu jest doskonały.
Do kotletów mielonych dodaję te składniki. Danie zyskuje nowy smak, rodzina nie może się nachwalićJak zrobić racuchy z kefirem?
Składniki:
- 2 jajka
- 400 ml kefiru naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 jabłka
- banan
Jajka wbijamy do miski i dolewamy kefir. Mieszamy trzepaczką przez około minutę, aż powstanie jednolita masa. Teraz dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Możemy dodać jeszcze pół łyżeczki sody.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy owoce pokrojone w kostkę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by ciasto stało się bardziej puchate. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy. Powinny mieć one złoty kolor.
Z czym podawać racuchy?
Tak przyrządzone racuchy są lekkie i puchate. Mogą być podane na obiad lub jako przekąska. Będą znakomicie smakować z ulubioną konfiturą czy twarożkiem. Warto też je posypać cukrem pudrem.
Racuchy z dodatkiem kefiru przygotujemy bardzo szybko. Są one tak smaczne, że u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Danie znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy z dynią. Podawaliśmy też przepis na racuchy drożdżowe.
Źródło: poprostupycha.com