Smakosze.pl Przepisy Żaden przecier, żaden ketchup. Strzelczyk z pomidorów robi prawdziwe cudo
Fot. YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żaden przecier, żaden ketchup. Strzelczyk z pomidorów robi prawdziwe cudo

13 września 2024

Jakie przetwory przyrządzić z pomidorów? Warto wziąć przykład z kucharza Tomasza Strzelczyka i przygotować aromatyczny i dość pikantny sos rodem z Gruzji. Z dodatkiem papryki i czosnku przysmak podbije podniebienia każdego smakosza nie tylko zimą.

Adżika najlepsza na zimę

Robisz przetwory z pomidorów ? W takim razie wiesz, że zwykle z tych lubianych warzyw przygotowuje się przecier lub keczup. Jednak Tomasz Strzelczyk idzie o krok dalej. Przyrządza Adzikę, czyli sos pomidorowo-paprykowy. Przysmak pochodzi z Gruzji i tam była robioną wyłącznie z papryki i orzechów włoskich.

Wersja słowiańska przygotowana jest z dodatkiem pomidorów , papryki i czosnku. Pomidory w takim wydaniu będą idealne na zimę . Tomasz Strzelczyk do sosu pomidorowo- paprykowego dodaje papryczkę chili, co podkręca smak. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

adżika.jpg

Takiego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni. Orzechowiec bez pieczenia rozpływa się w ustach

Jak zrobić sos pomidorowo- paprykowy z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 ½ kg pomidorów
  • 4 kg słodkiej papryki czerwonej
  • 350 g czosnku
  • 3 ostre papryczki chili (możesz dodać mniej lub pominąć)
  • 110 g soli kamiennej
  • 110 ml octu 10%
  • 150 g cukru

Przygotowanie sosu pomidorowo- paprykowego zacznij od pokrojenia pomidorów na mniejsze części i włożenia do garnka. Ząbki czosnku zalej wrzątkiem i odstaw . To sprawi, że będzie się łatwiej obierał. Pomidory powinny być mięsiste, a sos wyjdzie gęsty. Z papryki wytnij gniazda nasienne.

Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. To samo zrób z obranymi ząbkami czosnku i papryczką chili. Teraz wszystkie składniki trzeba zmielić. Zacznij od czosnku. Miel na grubym sitku. Potem zmiel paprykę i pomidory. Zmielone składniki przełóż do garnka, wymieszaj i zagotuj. Następnie przypraw solą, cukrem i octem.

Adżika od Tomasza Strzelczyka kusi smakiem

Składniki wymieszaj i gotuj 45 minut na małym ogniu. Gdy sos się rozwarstwi, to oznacza, że można go przelewać do słoików. Szybko je zakręć i odstaw do góry dnem . Gdy sos wystygnie, odstaw go do spiżarni. Adżika w wykonaniu Tomasza Strzelczyka wychodzi pyszna i dość pikantna.

Tak przyrządzone pomidory na zimę możesz użyć do makaronów, zapiekanek i zup. Dodadzą smaku i aromatu każdej potrawie . Przypomną też smak lata w długie zimowe wieczory. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny obiad na piątek z ziemniaków i sera. Polecaliśmy przepis na szybką zapiekankę serową na kolację.

adżika.jpg

Źródło: YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Biorę 1 torebkę i dodaję do garnka z gulaszem. Nie dość, że zmiękcza mięso, to bosko podkręca smak
Przekładam jogurt do miski i dolewam olej. Ten przepis to w moim domu absolutny numer 1
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy