Takiego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni. Orzechowiec bez pieczenia rozpływa się w ustach
Niektóre ciasta wyglądają znacznie bardziej skomplikowanie niż to wynika z ich poziomu trudności. To właśnie piękno przepisów takich jak ten. W kilkanaście minut możemy przygotować ciasto, które wygląda jak z piekarni.
Orzechowiec bez pieczenia
Kombinacja kupnych ciastek i budyniowego proszku to sposób na ekspresowe i bardzo smaczne ciasto. Do przygotowania nie wymaga nawet piekarnika. Jest świetnym deserem po pysznym obiedzie.
Ten orzechowiec swoją nazwę zawdzięcza wyłącznie okrywie z masy z orzechami włoskimi. Orzechy to niezwykle silne alergeny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wyeliminować je z przepisu całkowicie bez szkody dla ciasta.
Biorę 1 torebkę i dodaję do garnka z gulaszem. Nie dość, że zmiękcza mięso, to bosko podkręca smakHerbatniki i krakersy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Marioli. Wariant autorki to ciasto przygotowane na słonych krakersach. Ciasto takie będzie miało zupełnie inny charakter, mimo że zmiana dotyczy tylko jednego produktu.
Składniki
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 180 g cukru (jeśli budyń jest niesłodzony)
- 2 szklanki orzechów (np. włoskich)
- 2 łyżki miodu
Ciasto bez pieczenia
Mleko wlewamy do garnka lub rondelka i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy zawartość torebek z budyniem i, mieszając, zagotowujemy. Zagęszczamy budyń, a następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Mieszamy, dodając dwie duże łyżki kajmaku, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Przekładamy ją częścią masy budyniowej, a następnie przykrywamy herbatnikami. Tworzymy tak trzy albo cztery warstwy, na wierzchu układając herbatniki.
Na patelni rozgrzewamy miód z dwiema łyżkami wody. Do miodu dodajemy posiekane orzechy. Mieszamy, aż pokryją się słodką warstwą. Do orzechów dodajemy pozostałą część kajmaku z puszki. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciasto.
Masę orzechową wyrównujemy, a po wystudzeniu do temperatury pokojowej odstawiamy ciasto do lodówki. Jest gotowe do jedzenia po ok. 3-4 godzinach.
Wypróbuj też przepisy na sernik-krówkę i faszerowaną cukinię.