Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przekładam jogurt do miski i dolewam olej. Ten przepis to w moim domu absolutny numer 1
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.09.2024 20:00

Przekładam jogurt do miski i dolewam olej. Ten przepis to w moim domu absolutny numer 1

jogurt z olejem
fot. youtube.com/Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri

Smażone jogurtowe przekąski są sposobem na szybki głód. Mogą się sprawdzić jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska. Są przy tym szybkie w przygotowaniu i mają ciekawy, kremowy posmak. Lepiej zrobić je w ilościach hurtowych, bo znikają błyskawicznie.

Jogurtowe bułeczki

Ta prosta przekąska to pieczywo z ciasta z jogurtem i proszkiem do pieczenia. To właśnie ten pierwszy składnik odpowiedzialny jest za lekkość i kremowy posmak bułeczek. Dodajemy do nich także oliwę, by zapewnić właściwą strukturę ciasta.

Bułeczki takie można upiec. W naszym przepisie jednak to przekąska smażona na głębokim tłuszczu. Wybierając olej do smażenia należy pamiętać, by był wysoko rafinowany – najlepiej niech będzie to frytura gastronomiczna.

ciasto na bułeczki
fot. youtube.com/Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri
Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis

Bułki z patelni

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri. Warto zainspirować się sposobem, w jaki pieczywo zostało tam uformowane. Wyrośnięte bułki mają ciekawy kształt i dobrze trzymają się na nich sosy.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 250 g jogurtu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Bułki z patelni

Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i jogurt, a następnie zagniatamy ciasto. W trakcie mieszania dolewamy oliwę. Wyrabiamy, aż ciasto połączy się w gładką masę i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło.

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości nie większej niż 1 cm. Ten zaś dzielimy na paski szerokie na 1-2 cm i długie na ok. 10 cm. Układamy je warstwami, jeden na drugim, po cztery. 

Paski sklejamy na końcówkach. Na patelni rozgrzewamy 4-5 cm oleju. Bułki smażymy zanurzone w całości, aż będą złociste. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, by przestygły i odciekły z tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na kopytka dyniowe i kremową jajecznicę.

gotowe bułeczki
fot. youtube.com/Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri