Smakosze.pl Przepisy Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu
Fot. Canva/kaorinne

Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu

2 lipca 2024

Do jedzenia sernika nikogo nie trzeba namawiać. Jednak warto skosztować ciasta, które jest nawet 100 razy lepsze od sernika. Składnik tego wypieku może zaskoczyć, ale jest niezwykle smaczny i wartościowy.

Ciasto lepsze od sernika

Lubisz sernik? Ja za nim zawsze przepadałam, jednak to się zmieniło. Wszystko przez ten przepis, który chcę polecić . Dzięki niemu robię ciasto , które jest 100 razy lepsze od sernika. Nie ma w nim twarogu, ale jest skyr . Bez problemu kupisz go w każdym sklepie spożywczym i markecie.

Skyr to gęsty, wysokobiałkowy jogurt, który pochodzi z Islandii. Wyróżnia go kremowa konsystencja i wartości odżywcze . Skyr jest pożywny i świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ze skyrem.

ciasto
Fot. Canva/Kezia Lynn
Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak zrobić ciasto ze skyrem?

Składniki:

  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 800 g skyru naturalnego
  • 110 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia białek na sztywną pianę. Do miski przełóż skyr, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Dodaj żółtka i wsyp proszek do pieczenia . Składniki dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj pianę z białek do zmiksowanych składników.

Delikatnie wymieszaj i przygotuj formę o wymiarach 28x 18 CM. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piecz 40 minut.

Ciasto ze skyrem, że palce lizać

Po upieczeniu ciasto pozostaw w piekarniku. Studź je przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Gdy wystygnie, przełóż je do lodówki . Powinno zostać tam przez kilka godzin. Potem ciasto możesz podawać. Jest pyszne, kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach.

Ciasto ze skyrem będzie smakować z dodatkiem sosu malinowego lub truskawkowego. Pasuje do niego roztopiona czekolada i jagody . Tak podane ciasto będzie idealne na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić jajecznicę puszystą jak chmurka. Radziliśmy też, jaki produkt doda do naleśników, by zachwycały puszystością.

ciasto
Fot. Canva/kaorinne
W Dino do reszty powariowali. Tylko dziś mięso i warzywa za ułamek ceny, klienci nie dowierzają
Polacy wciąż popełniają ten błąd przy smażeniu pieczarek. Wychodzą przez to wodniste i bez smaku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy