Żaden sernik, to ciasto jest 100 razy lepsze. Nie uwierzysz, co się w nim daje zamiast twarogu
Do jedzenia sernika nikogo nie trzeba namawiać. Jednak warto skosztować ciasta, które jest nawet 100 razy lepsze od sernika. Składnik tego wypieku może zaskoczyć, ale jest niezwykle smaczny i wartościowy.
Ciasto lepsze od sernika
Lubisz sernik? Ja za nim zawsze przepadałam, jednak to się zmieniło. Wszystko przez ten przepis, który chcę polecić . Dzięki niemu robię ciasto , które jest 100 razy lepsze od sernika. Nie ma w nim twarogu, ale jest skyr . Bez problemu kupisz go w każdym sklepie spożywczym i markecie.
Skyr to gęsty, wysokobiałkowy jogurt, który pochodzi z Islandii. Wyróżnia go kremowa konsystencja i wartości odżywcze . Skyr jest pożywny i świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto ze skyrem.
Jak zrobić ciasto ze skyrem?
Składniki:
- 4 białka
- 4 żółtka
- 800 g skyru naturalnego
- 110 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia białek na sztywną pianę. Do miski przełóż skyr, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Dodaj żółtka i wsyp proszek do pieczenia . Składniki dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj pianę z białek do zmiksowanych składników.
Delikatnie wymieszaj i przygotuj formę o wymiarach 28x 18 CM. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto piecz 40 minut.
Ciasto ze skyrem, że palce lizać
Po upieczeniu ciasto pozostaw w piekarniku. Studź je przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Gdy wystygnie, przełóż je do lodówki . Powinno zostać tam przez kilka godzin. Potem ciasto możesz podawać. Jest pyszne, kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasto ze skyrem będzie smakować z dodatkiem sosu malinowego lub truskawkowego. Pasuje do niego roztopiona czekolada i jagody . Tak podane ciasto będzie idealne na letni deser. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić jajecznicę puszystą jak chmurka. Radziliśmy też, jaki produkt doda do naleśników, by zachwycały puszystością.