Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
![arbuz w słoikach](https://images.iberion.media/images/1920/arbuz_w_sloikach_37fe26cf3a.jpg)
Arbuz doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje, że palce lizać. Jadamy go latem, ale dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się dłużej smakiem tego pysznego owocu. Wystarczy go przygotować w odpowiedni sposób.
Ciesz się smakiem arbuza przez cały rok
Arbuz jest owocem, który kojarzy nam się z latem i upałami. Doskonale gasi pragnienie, jeszcze lepiej smakuje i orzeźwia. Dostarcza nam witamin: A, C i B. Ten pyszny i soczysty owoc pełen jest też składników mineralnych. Jedzenie arbuza wpływa na układ sercowo-naczyniowy, regeneruje mięśnie i pozwala utrzymać odpowiednią wagę.
Latem do woli korzystamy z tego owocu. Jemy go surowo, robimy koktajle i dodajemy do sałatek owocowych. Jednak teraz dzięki temu przepisowi możemy zamknąć arbuza w słoikach. To sprawi, że cały rok będziemy cieszyć się jego smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookist Wow. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_d7fd598075.jpg)
Jak zrobić arbuza w słoikach?
Składniki:
- 1 arbuz
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- gorąca woda
Przygotowanie arbuza w słoikach zaczniemy od umycia arbuza i odcięcia końcówek owocu. Pokroimy go na grubsze plastry, a każdy z nich na trójkąty. Tak przygotowanego arbuza układamy w słoikach i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie odcedzamy wodę z ze słoików. Wsypujemy do każdego słoika 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i łyżeczkę kwasku cytrynowego. Arbuza zalewamy gorącą wodą i zakręcamy. Dzięki temu przepisowi arbuza będziemy mogli jeść przez pół roku.
Odkręć słoik i zjedz arbuza
Arbuz ze słoika będzie smaczną i zdrową przekąską. Owoc możemy dodać do sałatek i deserów. Wystarczy tylko odkręcić słoik i sięgnąć po soczystego arbuza. Dlatego skorzystajmy z tego prostego przepisu.
Dzięki niemu możemy zajadać się tym pysznym i zdrowym arbuzem jesienią i zimą. Będzie jak znalazł w chłodniejsze pory roku, w których tęsknimy za latem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia z dodatkiem delicji. Radziliśmy, jak zrobić ogórki po kołobrzesku.
![arbuz w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_w_sloiku_628a9f86c4.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_borowkami_5e02fb9e30.jpg)
![cytryny](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_01_T183532_480_f59f876b7c.jpg)
![Fot. Shutterstock/tomeqs](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_6784a07cd0.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![lubczyk](https://images.iberion.media/images/origin/lubczyk_22e56a81d1.jpg)
![smażone pieczarki](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarku_1c00381f6c.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_10b7d7f90b.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_c7f206a2cb.jpg)
![kalarepa](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_db02f8c534.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_9c811bdcdd.jpg)
![kalarepa](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_1403af05c9.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![przekąska z cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_z_cebuli_752e9ced94.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_fe1a7bd472.jpg)
![woda w szklance](https://images.iberion.media/images/origin/woda_2b1c53e6f9.jpg)
![kobieta pije wodę z butelki](https://images.iberion.media/images/origin/picie_wody_c02346fe54.jpg)
![truskawki](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_92c62c4baa.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_c067752a6a.jpg)
![banany](https://images.iberion.media/images/origin/banany_6459ef2285.jpg)
![fasolka szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_15bc68646d.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_015869fb88.jpg)
![maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_d3d1f67e26.jpg)
![rosół w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_04c8d27526.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_cec39f4246.jpg)
![Truskawki](https://images.iberion.media/images/origin/Truskawki_8213897df5.jpg)
![Borówki, owoce](https://images.iberion.media/images/origin/Borowki_sa_pyszne_i_zdrowe_lecz_nie_kazdy_moze_je_jesc_0366cf9ca1.jpg)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![Zioła](https://images.iberion.media/images/origin/Ziola_81a67ba250.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)