Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.07.2024 18:11

Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

arbuz w słoikach
Fot. YouTube/CookistWow

Arbuz doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje, że palce lizać. Jadamy go latem, ale dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się dłużej smakiem tego pysznego owocu. Wystarczy go przygotować w odpowiedni sposób.

Ciesz się smakiem arbuza przez cały rok

Arbuz jest owocem, który kojarzy nam się z latem i upałami. Doskonale gasi pragnienie, jeszcze lepiej smakuje i orzeźwia. Dostarcza nam witamin: A, C i B. Ten pyszny i soczysty owoc pełen jest też składników mineralnych. Jedzenie arbuza wpływa na układ sercowo-naczyniowy, regeneruje mięśnie i pozwala utrzymać odpowiednią wagę.

Latem do woli korzystamy z tego owocu. Jemy go surowo, robimy koktajle i dodajemy do sałatek owocowych. Jednak teraz dzięki temu przepisowi możemy zamknąć arbuza w słoikach. To sprawi, że cały rok będziemy cieszyć się jego smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookist Wow. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

arbuz
Fot. YouTube/CookistWow
W Dino do reszty powariowali. Tylko dziś mięso i warzywa za ułamek ceny, klienci nie dowierzają

Jak zrobić arbuza w słoikach?

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • gorąca woda

Przygotowanie arbuza w słoikach zaczniemy od umycia arbuza i odcięcia końcówek owocu. Pokroimy go na grubsze plastry, a każdy z nich na trójkąty. Tak przygotowanego arbuza układamy w słoikach i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 15 minut.

Następnie odcedzamy wodę z ze słoików. Wsypujemy do każdego słoika 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i łyżeczkę kwasku cytrynowego. Arbuza zalewamy gorącą wodą i zakręcamy. Dzięki temu przepisowi arbuza będziemy mogli jeść przez pół roku. 

Odkręć słoik i zjedz arbuza

Arbuz ze słoika będzie smaczną i zdrową przekąską. Owoc możemy dodać do sałatek i deserów. Wystarczy tylko odkręcić słoik i sięgnąć po soczystego arbuza. Dlatego skorzystajmy z tego prostego przepisu

Dzięki niemu możemy zajadać się tym pysznym i zdrowym arbuzem jesienią i zimą. Będzie jak znalazł w chłodniejsze pory roku, w których tęsknimy za latem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia z dodatkiem delicji. Radziliśmy, jak zrobić ogórki po kołobrzesku. 

arbuz w słoiku
Fot. YouTube/CookistWow