Pokrój arbuza, upchaj w słoikach i zalej gorącą wodą. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Arbuz doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje, że palce lizać. Jadamy go latem, ale dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się dłużej smakiem tego pysznego owocu. Wystarczy go przygotować w odpowiedni sposób.
Ciesz się smakiem arbuza przez cały rok
Arbuz jest owocem, który kojarzy nam się z latem i upałami. Doskonale gasi pragnienie, jeszcze lepiej smakuje i orzeźwia. Dostarcza nam witamin: A, C i B. Ten pyszny i soczysty owoc pełen jest też składników mineralnych. Jedzenie arbuza wpływa na układ sercowo-naczyniowy, regeneruje mięśnie i pozwala utrzymać odpowiednią wagę.
Latem do woli korzystamy z tego owocu. Jemy go surowo, robimy koktajle i dodajemy do sałatek owocowych. Jednak teraz dzięki temu przepisowi możemy zamknąć arbuza w słoikach. To sprawi, że cały rok będziemy cieszyć się jego smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookist Wow. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
W Dino do reszty powariowali. Tylko dziś mięso i warzywa za ułamek ceny, klienci nie dowierzająJak zrobić arbuza w słoikach?
Składniki:
- 1 arbuz
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- gorąca woda
Przygotowanie arbuza w słoikach zaczniemy od umycia arbuza i odcięcia końcówek owocu. Pokroimy go na grubsze plastry, a każdy z nich na trójkąty. Tak przygotowanego arbuza układamy w słoikach i zalewamy gorącą wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie odcedzamy wodę z ze słoików. Wsypujemy do każdego słoika 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i łyżeczkę kwasku cytrynowego. Arbuza zalewamy gorącą wodą i zakręcamy. Dzięki temu przepisowi arbuza będziemy mogli jeść przez pół roku.
Odkręć słoik i zjedz arbuza
Arbuz ze słoika będzie smaczną i zdrową przekąską. Owoc możemy dodać do sałatek i deserów. Wystarczy tylko odkręcić słoik i sięgnąć po soczystego arbuza. Dlatego skorzystajmy z tego prostego przepisu.
Dzięki niemu możemy zajadać się tym pysznym i zdrowym arbuzem jesienią i zimą. Będzie jak znalazł w chłodniejsze pory roku, w których tęsknimy za latem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia z dodatkiem delicji. Radziliśmy, jak zrobić ogórki po kołobrzesku.