Smakosze.pl Dieta Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu
Fot. Canva

Żaden syrop z czosnku i cebuli. Na przeziębienie lepszy jest kompot z tego owocu

26 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dopadło cię przeziębienie, a sprawdzone sposoby są bez szans? Wypróbuj przepis na kompot, który dzięki właściwościom pomoże ci dojść do siebie. Chorobę zażegnasz raz-dwa.

Kompot na przeziębienie

Mimo dosyć łagodniej zimy wiele osób mierzy się teraz z przeziębieniem lub co gorsza – z grypą. Niektórzy wybierają się do lekarzy po recepty, inni stosują domowe sposoby. Obie grupy powinny postawić na kompot z gruszek. Ten niepozorny napój ma właściwości, dzięki którym każdego postawi na nogi.

Działa zdecydowanie lepiej niż inne domowe specyfiki, więc kiedy przytrafi ci się choroba, wypróbuj go. Przepis oraz składniki umieściliśmy w dalszej części artykułu. Zanim się z nimi zapoznasz, dowiedz się, jakie właściwości ma napój. Opisaliśmy je poniżej.

gruszki.jpg
Fot. Canva
Wielka zmiana w Kuchennych Rewolucjach. Widzom aż trudno w to uwierzyć

Dlaczego warto pić kompot z gruszek podczas przeziębienia?

Podczas przeziębienia kompot z gruszek okazuje się skuteczny, ponieważ ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne . W jego składzie znalazł się także kawałek imbiru, który jak wiadomo, bardzo dobrze rozgrzewa.

Właściwości oraz bomba witamin z gruszek zamknięte w jednym napoju to szansa na szybkie wyjście z choroby. Napój warto spożywać również prewencyjnie, a wzmocni odporność organizmu.

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek imbiru
  • 8 goździków

Przepis na kompot z gruszek

Gruszki dokładnie umyj, a następnie pokrój na osiem części. Przełóż je go garnka, zasyp cukrem, a następnie wlej wodę. Zawartość garnka podgrzewaj na średnim ogniu.

W trakcie gotowania dodaj obrany, pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Wsyp goździki i gotuj kompot przez 30 minut. Na koniec dodaj miód, wymieszaj i gotowe. Kompot powinien być spożywany na ciepło.

kom pot.jpg
Fot. Canva/Marco Bagnoli
Ta zupa jest lepsza nawet od grochówki. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
1 czynność i kotlety schabowe wyjdą soczyste. Patent Rączki to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy