Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą
Złote mleko to napój na bazie zwykłego lub roślinnego mleka z kilkoma przyprawami. Nadają mu one nie tylko złocisty kolor, lecz także metaforycznie złote właściwości. Mało jest równie ciekawych tradycyjnych sposobów na odporność organizmu.
Złote mleko
Ajurweda to tradycyjna medycyna indyjska. Niektórzy podchodzą do niej z dystansem jako przejawu kulturowego „zamieszania”, które wybuchło na Zachodzie po drugiej wojnie światowej. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia uznaje ajurwedę jako tradycyjną medycynę, a jej rozwiązania nie różnią się wiele od naszego ziołolecznictwa.
Złote mleko, ajurwedyjski dietetyczny napój na odporność, jest tego dobrym przykładem. W jego skład wchodzą przyprawy takie jak kurkuma, o udowodnionych właściwościach przeciwzapalnych, rozgrzewających i bakteriobójczych. Podobnymi wykazują się zresztą pieprz cayenne i cynamon. Za głębię smaku odpowiada cukier trzcinowy.
Kładę mięso na kapuście i przykrywam pysznymi dodatkami. Rodzina uwielbia to danieNapój mleczny na odporność
Złote mleko można przygotować na bazie dowolnego mleka, najlepiej roślinnego. Napój taki reguluje doskonale pracę układu trawiennego, w tym poziomu cukru we krwi. Ma to bezpośredni wpływ na naszą dietę, bo dzięki temu nie czujemy się tak często głodni albo ospali i łatwiej ograniczyć liczbę i wielkość posiłków.
Składniki
- 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowego)
- 1 łyżeczka cukru muscovado lub syropu figowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Kurkuma, pieprz cayenne, cynamon
Napój mleczny z przyprawami
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy po szczypcie przypraw, cukier i olej kokosowy. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy, aż zacznie zanosić się na wrzenie.
Płyn przelewamy do szklanki, jeszcze raz mieszamy i nakrywamy spodeczkiem. Po dwóch minutach mleko jest gotowe do wypicia. Można pić je nawet codziennie, ale małymi porcjami, by nie przedawkować kurkuminy.
Wypróbuj też przepisy na faworki bez smażenia i bezglutenową panierkę do kotletów.