1 czynność i kotlety schabowe wyjdą soczyste. Patent Rączki to prawdziwy hit
Podajesz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Warto zobaczyć, jak przyrządza je uwielbiany kucharz Remigiusz Rączka. Ma on prosty patent, który sprawia, że wychodzą idealnie kruche i soczyste. Wiele osób pomija tą czynność, a jest kluczowa.
Kotlety schabowe według Remigiusza Rączki
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka dzieli się swoimi kulinarnymi patentami w programie "Rączka gotuje. Jakiś czas temu wziął na tapet kotlety schabowe. Mimo tego, że każdy z nas wie jak je przyrządzić, sposób kucharza na to danie może zaskoczyć. Po pierwsze, Rączka nie moczy ich w mleku jak wiele innych znanych kulinarnych autorytetów z Magdą Gessler na czele, po drugie zawsze stawia na pewną czynność, którą pomija większość osób. Dzięki niej kotlety schabowe wychodzą idealnie soczyste. Gdy przyrządzisz je według wskazówek mistrza kuchni, to z pewnością zyskają one uznanie domowników.
Wydrąż bułkę, nadziej dodatkami i wstaw do piekarnika. Śniadanie na medalSoczyste kotlety schabowe
Remigiusz Rączka przyrządzając kotlety schabowe dba o każdy najmniejszy szczegół. To one decydują o smaku tej potrawy. Zanim weźmie się za rozbijanie schabu na kotlety, pryska wodą mięso i deskę. Co zyskuje dzięki temu patentowi? Odpowiedź jest prosta - trick sprawia, że kotlety schabowe stają się o wiele bardziej soczyste niż zwykle, ponieważ woda wnika w mięso.
Trzeba przyznać, że niektórzy pomijają tę czynność, a może być ona kluczowa dla smaku kotletów. Zdecydowanie warto ją wypróbować, tym bardziej, że nie wymaga dużego nakładu czasu, sił i kosztów. Takie proste, nieskomplikowane tricki lubimy najbardziej. Co jeszcze decyduje o smaku schabowych według Rączki?
Idealne schabowe według Rączki, to jest kluczowe
Zdaniem Rączki, sposób doprawiania mięsa na kotlety schabowe zależy przede wszystkim od jego jakości. Gdy mamy najlepsze, to wystarczy je natrzeć solą i pieprzem, aby dobrze smakowało. Na moczenie mięsa w mleku warto się zdecydować, tylko wtedy, gdy nasze mięso nie jest najwyższej jakości. Ta czynność poprawi jego smak oraz zapach.
Rączka smaży schabowe na słoninie. Kroi ją na paski i podsmaża, aż się wytopi. To też jeden z czynników wpływających na smak tego dania. Schabowe najlepiej smażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Na naszej stronie znajdziesz inne ciekawe przepisy Remigiusza Rączki m.in. na roladę wołową oraz sernik.