Smakosze.pl Przepisy Żaden żurek, żaden barszcz biały. Na Wielkanoc podam tę zupę, co roku każdy ją zachwala
Fot. YouTube/Szybka Kuchnia Doro

Żaden żurek, żaden barszcz biały. Na Wielkanoc podam tę zupę, co roku każdy ją zachwala

29 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na Wielkanoc zamiast żurku podaj zupę z tego przepisu. Jest doskonale kremowa, a jej smak zachwyci całą rodzinę. Podobnie jak w białym barszczu znajdzie się w nim biała kiełbasa i jajko. Przekonaj się sama jaka jest pyszna.

Zupa lepsza niż żurek

Wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez żurku. Trudno się dziwić, bo ta zupa wpisała się już w tradycję tych świąt. Pojawia się, co roku i przez to ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się jej doczekać oraz na tych, którzy narzekają, że to znowu ta sama zupa.

Na szczęście istnieje zupa chrzanowa, która godzi obie strony. Będą zadowoleni i ci, którzy kochają żurek oraz ci, którzy szukają nowych smaków. Tę pyszną zupę ugotujesz z przepisu poniżej. U mnie w domu zachwyca się nią cała rodzina. U ciebie również będą wniebowzięci.

skłądniki na zupę.jpg
Fot. YouTube/Szybka Kuchnia Doro
Biedronka wydała komunikat, wszystko zacznie się jutro o 14:00. „Przepraszamy za niedogodności”

Chrzan jest najważniejszy

Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Najważniejszym produktem jest chrzan, bo to na nim opiera się zupa oraz jej smak. Postaraj się kupić chrzan dobrej jakości. Wszystkie potrzebne składniki znajdują się na liście poniżej. Podobny przepis możesz naleźć na kanale Szybka Kuchnia Doro , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 60 g startego chrzanu
  • 2 l wody
  • 1 duża cebula
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 cukinie
  • 4 jajka
  • 4 kiełbasy białe
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz sól

Przepis na zupę chrzanową

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Cukinie pokrój w cienkie plastry. Do garnka wlej odrobinę oliwy i rozgrzej ją. Wsyp cebulę oraz cukinię i podsmaż oba składniki. Ziemniaki oraz pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy cukinia będzie miękka, wsyp pokrojone warzywa. Następnie zalej je wodą i dodaj obrane ząbki czosnku.

Zupę przepraw gałką muszkatołową oraz pieprzem i solą. Garnki przykryj i doprowadź do zagotowania. Kiedy warzywa zmiękną, przestań gotować. Wszystko zblenduj i dodaj chrzan oraz śmietanę. Wymieszaj. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz ugotowaną białą kiełbasą. Sprawdź sposób na farbowanie jajek oraz dowiedz się, które produkty są szkodliwe .

blendowanie .jpg
Fot. YouTube/Szybka Kuchnia Doro
To najprostszy przepis na makowiec. Jest tak pyszny, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Przyznano nagrody dla najlepszych restauracji w Polsce. Laureatów wytypowali konsumenci
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy