Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.03.2024 11:13

Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanek

pisanki
Fot. YouTube/soskuhinja

Pisanki są symbolem życia i odrodzenia. Te, które przygotuję zachwycą pięknymi barwami. Zrobię je przy użyciu folii aluminiowej. Wykorzystam też składniki, których być może używasz do ciasta. Polecam sposób na przepiękne pisanki wielkanocne.

Pisanki najpiękniejsze na Wielkanoc

Przygotowałeś już pisanki? Jeśli szukasz ciekawego sposobu na barwienie jajek na Wielkanoc, to mam coś dla ciebie. Ten patent wart jest wypróbowania, bo daje rewelacyjny efekt. Barwne pisanki, cieniowane, które cieszą oczy, to jest to, czego potrzebujesz na Wielkanoc.

Pisanki zrobisz dzięki jadanym barwnikom do ciast i folii aluminiowej. Przyda się też cienki sznurek, wata i olej. Ten sprawi, że kolorowe jajka będą niesamowicie lśniły. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube SOS Kuchnia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

pisanki
Fot. YouTube/soskuhinja
Ile chemii kryje się w świątecznych zakupach? Sprawdziliśmy najpopularniejsze wielkanocne produkty

Jak zrobić pisanki z barwników do ciasta i folii aluminiowej?

Składniki:

  • 8 jajek
  • folia aluminiowa
  • kilka barwników spożywczych
  • olej roślinny

Przybory:

  • cienki sznurek
  • wata
  •  

Każdy kolor jadalnego barwnika wsyp do oddzielnej miseczki. Wlej trochę wody, wymieszaj i włóż kolka kawałków sznurka do każdej miseczki. Przygotuj kawałek waty i po chwili wyłóż na nią kilka kawałków sznurka. Watę pomaluj delikatnie barwnikiem i zawiń w nią jajko.

 Następnie zawiń wszystko w folię aluminiową. Watę z barwnymi sznurkami przygotuj dla każdego jajka i postępuj tak, jak z pierwszym jajkiem. Gdy już wszystkie jajka będą zawinięte w watę i folię, włóż je do garnka i wlej wodę. Gotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz go i gotuj kolejne 12 minut. 

Pisanki, które zachwycają barwami

Po upływie tego czasu garnek zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Teraz jajka wyjmij i je rozpakuj z folii aluminiowej i waty. Zobaczysz pisanki w bajecznych odcieniach. Pisanki przetrzyj olejem, by nadać im blasku. 

Ułóż w koszyczku lub na półmisku. Będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Polecam ten prosty i bardzo ciekawy sposób na przygotowanie pisanek. Jajka zyskują piękne, cieniowane kolory i umilą nam Wielkanoc. Pisaliśmy, jak zrobić pyszny i szybki deser bez pieczenia. Radziliśmy, jak przygotować zimne nóżki na Wielkanoc. 

pisanki
Fot. YouTube/soskuhinja

Źródło: YouTube/soskuhinja

Zdjęcia: screen YouTube/soskuhinja