Smakosze.pl Przepisy Żadna gulaszowa, żadna dyniowa. Ta rozgrzewająca zupa bije je na głowę
fot. youtube.com/smacznytv

Żadna gulaszowa, żadna dyniowa. Ta rozgrzewająca zupa bije je na głowę

10 października 2024

Jest sycąca, pożywna, stawia na nogi i rozgrzewa. Taka zupa z soczewicy to prawdziwe antidotum na jesień. Słoik takiej zupy trzymany w odwodzie może być zbawieniem w chłodne dni, kiedy borykamy się z obniżoną odpornością organizmu i gorszym samopoczuciem. Jaka zupa na obiad jest najlepsza? Przepis na nią znajdziesz poniżej.

Jaka zupa na obiad? Ta z soczewicy z soczewicy

Niewielkie, różnokolorowe fasolki w kształcie soczewek (od których pochodzi nazwa soczewica ) to bardzo niedoceniany w naszej kuchni produkt. Uwielbiają go, a w każdym razie powinni, wegetarianie. Soczewica to bowiem niezastąpione źródło białka roślinnego. Jest też niezwykle bogata w potas.

Dostarcza też do naszego organizmu kwas foliowy . Dlatego polecana jest kobietom w ciąży. Dzięki dodatkowi tanin powstrzymuje zaś rozwój komórek rakowych. To najlepsza odpowiedź na pytanie, jaka zupa na obiad.

warzywa na zupę
fot. youtube.com/smacznytv
Biedronka ogłosiła z samego rana. Takich cen mięsa, mleka i masła nie widzieliśmy od dawna

Wielokolorowa soczewica

Soczewica występuje w kilku kolorach – zielonym, żółtym i czerwonym , które pod względem właściwości różnią się od siebie nieznacznie. Jednak, jak półżartem wiadomo, czerwona jest najbardziej rozgrzewająca z wyglądu. Przygotujmy z niej więc aromatyczną, treściwą jesienną zupę z odrobiną pikanterii. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, który proponuje łagodną wersję.

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 słodka papryka
  • 1 papryka chili (opcjonalnie)
  • 250 g pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 20 g koncentratu pomidorowego i/lub paprykowego
  • Przyprawy: tymianek, oregano
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia

Rozgrzewająca zupa soczewicowa

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Skórkę pomidorów nacinamy i zalewamy je wrzątkiem na kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy w garnku grudkę masła.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę, a następnie cebulę. Dusimy, aż zaczną się robić miękkie, przyprawiając do smaku . Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę słodką i chili.

Kiedy warzywa się podduszą, dodajemy koncentrat pomidorowy lub paprykowy i mieszamy. Obieramy pomidory i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka i dusimy przez chwilę, by pomidor się rozpadł. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Do wrzącej zupy dorzucamy przepłukaną na sitku soczewicę. Gotujemy od tego momentu przez ok. 30 minut, do miękkości soczewicy . Na 10 minut przed końcem gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz nie masz już żadnych wątpliwości, jaka zupa na obiad jest najlepsza jesienią.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i tradycyjną szarlotkę .

miska zupy
fot. youtube.com/smacznytv
Weź karton mleka i wbij w niego wykałaczkę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Kapusta kiszona może się zepsuć. Tak to sprawdzisz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy