Żadna gulaszowa, żadna dyniowa. Ta rozgrzewająca zupa bije je na głowę
Jest sycąca, pożywna, stawia na nogi i rozgrzewa. Taka zupa z soczewicy to prawdziwe antidotum na jesień. Słoik takiej zupy trzymany w odwodzie może być zbawieniem w chłodne dni, kiedy borykamy się z obniżoną odpornością organizmu i gorszym samopoczuciem. Jaka zupa na obiad jest najlepsza? Przepis na nią znajdziesz poniżej.
Jaka zupa na obiad? Ta z soczewicy z soczewicy
Niewielkie, różnokolorowe fasolki w kształcie soczewek (od których pochodzi nazwa soczewica ) to bardzo niedoceniany w naszej kuchni produkt. Uwielbiają go, a w każdym razie powinni, wegetarianie. Soczewica to bowiem niezastąpione źródło białka roślinnego. Jest też niezwykle bogata w potas.
Dostarcza też do naszego organizmu kwas foliowy . Dlatego polecana jest kobietom w ciąży. Dzięki dodatkowi tanin powstrzymuje zaś rozwój komórek rakowych. To najlepsza odpowiedź na pytanie, jaka zupa na obiad.
Wielokolorowa soczewica
Soczewica występuje w kilku kolorach – zielonym, żółtym i czerwonym , które pod względem właściwości różnią się od siebie nieznacznie. Jednak, jak półżartem wiadomo, czerwona jest najbardziej rozgrzewająca z wyglądu. Przygotujmy z niej więc aromatyczną, treściwą jesienną zupę z odrobiną pikanterii. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, który proponuje łagodną wersję.
Składniki
- 300 g czerwonej soczewicy
- 300 ml bulionu warzywnego (lub wody)
- 1 słodka papryka
- 1 papryka chili (opcjonalnie)
- 250 g pomidorów
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 20 g koncentratu pomidorowego i/lub paprykowego
- Przyprawy: tymianek, oregano
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
Rozgrzewająca zupa soczewicowa
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Skórkę pomidorów nacinamy i zalewamy je wrzątkiem na kilka minut. W międzyczasie rozgrzewamy w garnku grudkę masła.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewkę, a następnie cebulę. Dusimy, aż zaczną się robić miękkie, przyprawiając do smaku . Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę słodką i chili.
Kiedy warzywa się podduszą, dodajemy koncentrat pomidorowy lub paprykowy i mieszamy. Obieramy pomidory i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka i dusimy przez chwilę, by pomidor się rozpadł. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzącej zupy dorzucamy przepłukaną na sitku soczewicę. Gotujemy od tego momentu przez ok. 30 minut, do miękkości soczewicy . Na 10 minut przed końcem gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz nie masz już żadnych wątpliwości, jaka zupa na obiad jest najlepsza jesienią.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i tradycyjną szarlotkę .