Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na szarlotkę rodem z zeszytu babci. Rozpływa się na języku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2024 21:00

Przepis na szarlotkę rodem z zeszytu babci. Rozpływa się na języku

szarlotka
Fot. Shutterstock/Fotologija

Szarlotka to ciasto numer 1 dla wielu z nas. Delikatne i pełne jabłek jest nie lada rarytasem. Teraz to ciasto zrobimy w prosty sposób. Szarlotka z przepisu babci jest nie tylko obłędnie pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu. 

Łatwa szarlotka zachwyci smakiem

Jakie ciasto najbardziej lubimy? Tu można śmiało wymienić szarlotkę, która rozpływa się w ustach i smakuje dobrze cały rok, ale jesienią chyba najlepiej. Doceniamy też ciasta, które można w prosty i szybki przygotować. Ważne, by zawsze wychodziły i smakowały, że palce lizać.

Taka jest właśnie szarlotka z przepisu babci. Receptura znaleziona w zeszycie warta jest wykorzystania w kuchni. To smak dzieciństwa i deserów z dawnych lat. Dlatego sięgnijmy po ten przepis i upieczmy szarlotkę, która zachwyci smakiem. Poniżej prezentujemy przepis na to ciasto. 

szarlotka
Fot. Canva/cegli
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona

Jak upiec szarlotkę?

Składniki:

  • 400 g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • kilka łyżek cukru do jabłek
  • 1 kostka margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 ½ kg jabłek
  • cukier puder do posypania

Przygotowania ciasta zaczniemy od umycia, obrania i pokrojenia jabłek. Udusimy je, podlewając wodą. Następnie wsypiemy cukier, a smak najlepiej sprawdzić po ostudzeniu. Warto jabłka dosłodzić. 

Teraz przygotujemy ciasto na szarlotkę. Posiekamy margarynę, wsypiemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbijemy jajka i dołożymy śmietanę. Ciasto wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. ⅓ ciasta odkładamy do zamrażalnika. Zrobimy z niego kruszonkę. 

Przepis na szarlotkę jak od babci

Teraz blachę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ⅔ ciasta, na to duszone jabłka, a na wierzch sypiemy ciasto z zamrażalnika starte na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Ciasto po wyjęciu możemy posypać cukrem pudrem.

Szarlotka wychodzi pyszna, rozpływa się w ustach i zachwyca wyjątkowym smakiem. Znakomite jabłka i delikatne ciasto wyróżniają ten wypiek. Do szarlotki warto użyć szarej renety lub jabłek antonówek. Szarlotka z nimi wyjdzie najlepsza. Pisaliśmy o tym, która ryba ma najwięcej rtęci i hormonów. Polecaliśmy przepis na paprykę marynowaną bez pasteryzacji. 

szarlotka
Fot. Canva/Iulia Cozlenco

Źródło: smaker.pl