Przepis na szarlotkę rodem z zeszytu babci. Rozpływa się na języku
Szarlotka to ciasto numer 1 dla wielu z nas. Delikatne i pełne jabłek jest nie lada rarytasem. Teraz to ciasto zrobimy w prosty sposób. Szarlotka z przepisu babci jest nie tylko obłędnie pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu.
Łatwa szarlotka zachwyci smakiem
Jakie ciasto najbardziej lubimy? Tu można śmiało wymienić szarlotkę, która rozpływa się w ustach i smakuje dobrze cały rok, ale jesienią chyba najlepiej. Doceniamy też ciasta, które można w prosty i szybki przygotować. Ważne, by zawsze wychodziły i smakowały, że palce lizać.
Taka jest właśnie szarlotka z przepisu babci. Receptura znaleziona w zeszycie warta jest wykorzystania w kuchni. To smak dzieciństwa i deserów z dawnych lat. Dlatego sięgnijmy po ten przepis i upieczmy szarlotkę, która zachwyci smakiem. Poniżej prezentujemy przepis na to ciasto.
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwyconaJak upiec szarlotkę?
Składniki:
- 400 g mąki
- ½ szklanki cukru
- kilka łyżek cukru do jabłek
- 1 kostka margaryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 ½ kg jabłek
- cukier puder do posypania
Przygotowania ciasta zaczniemy od umycia, obrania i pokrojenia jabłek. Udusimy je, podlewając wodą. Następnie wsypiemy cukier, a smak najlepiej sprawdzić po ostudzeniu. Warto jabłka dosłodzić.
Teraz przygotujemy ciasto na szarlotkę. Posiekamy margarynę, wsypiemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbijemy jajka i dołożymy śmietanę. Ciasto wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. ⅓ ciasta odkładamy do zamrażalnika. Zrobimy z niego kruszonkę.
Przepis na szarlotkę jak od babci
Teraz blachę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ⅔ ciasta, na to duszone jabłka, a na wierzch sypiemy ciasto z zamrażalnika starte na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Ciasto po wyjęciu możemy posypać cukrem pudrem.
Szarlotka wychodzi pyszna, rozpływa się w ustach i zachwyca wyjątkowym smakiem. Znakomite jabłka i delikatne ciasto wyróżniają ten wypiek. Do szarlotki warto użyć szarej renety lub jabłek antonówek. Szarlotka z nimi wyjdzie najlepsza. Pisaliśmy o tym, która ryba ma najwięcej rtęci i hormonów. Polecaliśmy przepis na paprykę marynowaną bez pasteryzacji.
Źródło: smaker.pl