Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto na naleśniki robię bez grama mąki. Smakują 100 razy lepiej, niż tradycyjne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.10.2024 08:58

Ciasto na naleśniki robię bez grama mąki. Smakują 100 razy lepiej, niż tradycyjne

ciasto na naleśniki
Fot. shutterstock/Jolanta Beinarovica

Oto przepis na bezglutenowe naleśniki, które nie zawierają mąki pszennej. Placki spaja tu zupełnie inny składnik. Dzięki temu są bogatsze w białko kosztem węglowodanów, lekkie i pysznie kremowe w smaku. Koniecznie musisz ich spróbować.

Naleśniki bez mąki

Czy to w obiadowej wersji na słono, czy na słodko na śniadanie, takie naleśniki sprawdzają się co najmniej równie dobrze jak tradycyjne. Dzięki serowi placki są pełniejsze w smaku. Cała reszta przepisu jest zbliżona do tradycyjnego.

Twaróg w naleśnikach nie tylko dodaje smaku, lecz także, a może przede wszystkim, wpływa na strukturę dania. Ser spajamy w nich mąką ziemniaczaną, co zmienia go w puszystą, ale zwartą masę. Najlepiej napowietrzyć ją nieco w mikserze, ale i bez tego wyjdą one bardzo smaczne.

naleśniki z bananem

Weź karton mleka i wbij w niego wykałaczkę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Naleśniki z twarogiem

Oczywiście w zależności od zastosowania – w słodkim lub słonym daniu – ciasto na naleśniki słodzimy lub nie. Najlepsze wychodzą na słodko, z cukrem i cynamonem, a podawane ze śmietaną, owocami i domową nutellą ze zmiksowanego dojrzałego awokado, miodu i kakao.

Składniki

  • 180 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Naleśniki serowe

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Twaróg kruszymy w misce i wyrabiamy robotem, by trochę go napowietrzyć. Dodajemy szczyptę soli, jajko, a następnie masło.

Ciągle mieszając, do masy dosypujemy skrobię i cukier, a także cynamon. Dolewamy partiami mleko, by składniki równomiernie się łączyły.

Na koniec partiami dosypujemy skrobię i wyrabiamy ciasto na jednolitą, dość rzadką masę. W razie potrzeby rozrzedzamy ją mlekiem lub wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cieniutką warstwą masła klarowanego. Podajemy z ulubionym farszem. W wersji na wytrawnie można pominąć cukier i cynamon.

Wypróbuj też przepisy na owsiankę z chipsami bananowymi i jajecznicę bez smażenia.

naleśniki w dużych ilościach na raz