Smakosze.pl Przepisy Żadna oliwa i śmietana. Surówkę z czerwonej kapusty zalewam tym aromatycznym sosem
Fot. Canva/afro

Żadna oliwa i śmietana. Surówkę z czerwonej kapusty zalewam tym aromatycznym sosem

30 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka z czerwonej kapusty to jeden z lepszych dodatków na obiad. Przygotowując ją z poniższym przepisem, będzie smakowała jeszcze lepiej. A to za sprawą sosu, z którym będzie wymieszana czerwona kapusta. Koniecznie wypróbuj surówkę w tej wersji, a prawdopodobnie już nigdy nie powrócisz do tej w tradycyjnym wydaniu.

Najlepsza surówka do obiadu

Idealny obiad to taki, który składa się z sowitej porcji mięsa, ziemniaków, a całość dopełnia smak surówki. Polskie gospodynie, na ten ostatni składnik dania, mają w zanadrzu całą masę przepisów. Niektóre mogłyby codziennie przygotowywać inną.

Jednak tą najsmaczniejszą i pasującą do wielu dań jest surówka z czerwonej kapusty. Połączenie smaków jest po prostu niesamowite. Zazwyczaj czerwoną kapustę łączy się z oliwą lub śmietaną, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie. Surówka najlepiej smakuje z sosem, na który przepis poznasz w dalszej części.

siekanie kapusty.jpg
Fot. Canva/dulezidar
Takie miotełki na Halloween robię w 10 minut. Dorośli zajadają się nimi nawet bardziej, niż dzieci

Czerwona kapusta i składniki na sos

Podstawowym składnikiem surówki jest oczywiście czerwona kapusta. Aby warzywo naprawdę dobrze smakowało, potrzebne są także inne produkty, z których przygotujesz sos. Składa się on przede wszystkim z miodu, musztardy i kilku innych dodatków. Nie ma ich wiele i nie obciążą zbyt mocno twojego portfela. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • ½ cebuli
  • 1 jabłko
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól

Surówka z czerwonej kapusty - przepis

Kapustę umyj, wytnij jej głąb, a następnie drobno ją poszatkuj. Przełóż do miski, posól i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Oba składniki wsyp do miski z kapustą.

Do mniejszej miski przełóż jogurt, miód, musztardę oraz wlej musztardę. Połącz składniki w jednolity sos. Wlej go do miski z warzywami, a całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw pieprzem, solą i podawaj na obiad.

surówka na obiad.jpg
Fot. Canva/Yuliya_vdinkovinku
Kruchy spód łącze ze słodką domową masą. Na Wszystkich Świętych to ciasto będzie jak znalazł
Pokazała w sieci przepis na kapuśniak. Jeden dodatek wywołał prawdziwą burzę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy