Żadna oliwa i śmietana. Surówkę z czerwonej kapusty zalewam tym aromatycznym sosem
Surówka z czerwonej kapusty to jeden z lepszych dodatków na obiad. Przygotowując ją z poniższym przepisem, będzie smakowała jeszcze lepiej. A to za sprawą sosu, z którym będzie wymieszana czerwona kapusta. Koniecznie wypróbuj surówkę w tej wersji, a prawdopodobnie już nigdy nie powrócisz do tej w tradycyjnym wydaniu.
Najlepsza surówka do obiadu
Idealny obiad to taki, który składa się z sowitej porcji mięsa, ziemniaków, a całość dopełnia smak surówki. Polskie gospodynie, na ten ostatni składnik dania, mają w zanadrzu całą masę przepisów. Niektóre mogłyby codziennie przygotowywać inną.
Jednak tą najsmaczniejszą i pasującą do wielu dań jest surówka z czerwonej kapusty. Połączenie smaków jest po prostu niesamowite. Zazwyczaj czerwoną kapustę łączy się z oliwą lub śmietaną, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie. Surówka najlepiej smakuje z sosem, na który przepis poznasz w dalszej części.
Czerwona kapusta i składniki na sos
Podstawowym składnikiem surówki jest oczywiście czerwona kapusta. Aby warzywo naprawdę dobrze smakowało, potrzebne są także inne produkty, z których przygotujesz sos. Składa się on przede wszystkim z miodu, musztardy i kilku innych dodatków. Nie ma ich wiele i nie obciążą zbyt mocno twojego portfela. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- ½ główki czerwonej kapusty
- ½ cebuli
- 1 jabłko
- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz
- sól
Surówka z czerwonej kapusty - przepis
Kapustę umyj, wytnij jej głąb, a następnie drobno ją poszatkuj. Przełóż do miski, posól i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Oba składniki wsyp do miski z kapustą.
Do mniejszej miski przełóż jogurt, miód, musztardę oraz wlej musztardę. Połącz składniki w jednolity sos. Wlej go do miski z warzywami, a całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw pieprzem, solą i podawaj na obiad.