Żadna patelnia, żaden tłuszcz. Na wątróbkę drobiową mam 100 razy lepszy sposób
Ten przepis na wątróbkę bez smażenia pozwala odjąć kilka niepotrzebnych kalorii od lubianej przez Polaków potrawy. Otrzymujemy lżejszą wersję typowej wątróbki z jabłkiem i cebulką.
Mniej kaloryczna wątróbka
Wątróbka to jeden z najpopularniejszych polskich podrobów. Jest zdrowa i doskonale uzupełnia naszą dietę w witaminy, a przede wszystkim żelazo . Żeby jednak skorzystać w pełni z jej właściwości, powinniśmy zrezygnować ze smażenia.
O ile bowiem wątróbka drobiowa jest produktem dość chudym – zawiera niecałe 5 g tłuszczu w 100 g produktu, to niepotrzebnie wzbogacamy ją o olej czy nawet smalec, który rozgrzewamy na patelni. Jeśli z tradycyjnego przepisu ujmiemy dodatkowo mączną panierkę, otrzymujemy dużo bardziej dietetyczne wydanie wątróbki .
Zdrowsza wątróbka
Dlatego dzisiaj wątróbkę zamiast na patelnię wrzucamy do piekarnika. Nie rezygnujemy przy tym z tradycyjnych dodatków – jabłka czy cebulki . Kto raz spróbuje tej metody przygotowania produktu, niechętnie będzie wracał do wersji z patelnią i tłuszczem.
Składniki
- ½ kg wątróbki drobiowej
- ¾ l mleka
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 łyżka majeranku
- Sól i pieprz
Pieczenie wątróbki
Wątróbkę płuczemy, czyścimy dokładnie z błonek i żyłek i namaczamy w mleku na 2-3 godziny . Namaczanie można pominąć, ale dzięki niemu mięso robi się bardziej miękkie i delikatne w smaku.
Po odsączeniu wątróbki z mleka płuczemy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.
Cebulę kroimy w pióra. Jabłka bez obierania okrawamy z gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Jabłka układamy na dnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego . Układamy na nich wątróbkę, przykrywamy cebulą, a naczynie nakrywamy folią aluminiową.
Wątróbkę pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni .
Wypróbuj też przepisy na kartacze według Tomasza Strzelczyka i roladki ze szpinaku i łososia .