Kroję 3 składniki i zalewam je prostym sosem. Tę sałatkę domownicy wyrywają sobie z rąk
Ta super prosta sałatka to pierwsza pomoc w wypadku ataku głodu. Przygotowuje się ją w kilku ruchach, a dzięki kompozycji składników jest niezwykle sycąca i smaczna. Składniki z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej lodówce. Uwaga, ta sałatka naprawdę wciąga!
Sałatka szwajcarska
Sałatka ta występuje często pod nazwą sałatka szwajcarska. Choć żółtych serów jest na świecie zatrzęsienie, to właśnie tenn kraj znany jest jako ojczyzna dziurawego sera. A to właśnie on gra główną rolę w tym przepisie.
Rzeczywiście, sałatka ma szwajcarskie pochodzenie, jest też chętnie jadana w południowych Niemczech i w Austrii. Po niemiecku nazywa się ją Wurstsalat, co dosłownie oznacza „sałatka z kiełbasą”.
Zawsze dodaję ten składnik przy marynowaniu mięsa. Dzięki temu moja karkówka rozpada się pod widelcem Koniec 0 VAT na żywność. Tak drogiej Wielkanocy jeszcze nie byłoSwajcarska kiełbasa
W oryginalnym przepisie użylibyśmy zapewne kiełbaski o nazwie cervelat, niestety bardzo trudnej do kupienia w Polsce. Zadowolimy się więc plastrami szynki konserwowej. Warto jednak użyć niemieckiej musztardy – gładkiej w konsystencji, dość ostrej, o wyraźnej, ciepłej żółtej barwie. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału We cook, który niedziurawym serem zastępuje również oryginalny emmentaler.
Składniki
- 200 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej
- 200 g sera emmentaler
- 3 duże ogórki konserwowe
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- Kopiasta łyżeczka (do smaku) niemieckiej musztardy
- Pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Przygotowujemy sałatkę szwajcarską
W miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt, majonez i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zamiast sosu majonezowo-jogurtowego można też podawać tę sałatkę z winegretem z oleju słonecznikowego, octu winnego i musztardy.
Ser, kiełbasę lub szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Sałatka dobrze się prezentuje, jeśli zastosujemy paski o długości ok. 3 cm i przekroju kwadratu o boku kilku milimetrów.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki, mieszając go od razu lub zostawiając po wierzchu do dekoracji.
Wypróbuj też przepis na podlaskie kartacze z przepisu Tomasza Strzelczyka i dowiedz się, dlaczego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kaparów.