Smakosze.pl Przepisy Żadna szarlotka, żaden jabłecznik. To ciasto sypane jest hitem
Fot. Canva/manyakotic

Żadna szarlotka, żaden jabłecznik. To ciasto sypane jest hitem

1 marca 2025

Taki szybki przepis na ciasto zupełnie bez zagniatania to rzadziej używana, ale warta uwagi receptura. Wypieczone z gruszkami z syropu, ciasto sypane jest świetnym deserem. Ma nietypową strukturę i doskonale komponuje się z popołudniową kawą.

Ciasto sypane z gruszkami

Jeśli chodzi o owoce w syropie , najlepiej znamy brzoskwinie i ananasy. Tymczasem z łatwością można znaleźć wiele ciekawszych wydań takich przetworów. Doskonale odnajdują się w nim gruszki – uniwersalny owoc, któremu nadać można dziesiątki różnych obliczy.

Oczywiście owoce w cukrowej zalewie nie należą do najbardziej dietetycznych wariantów dań owocowych. Można jednak od czasu do czasu sięgnąć po taki niezwykły składnik na deser. Zwłaszcza że samo ciasto sypane to ciekawe i nietypowe danie.

gruszki w słoiku

Te boskie kluski robię z 3 składników. Pyszniej i łatwiej się już nie da

Gruszki w syropie i kasza manna

By przygotować ciasto sypane , po prostu mieszamy luźno sypkie składniki w misce. Warto przynajmniej spróbować tej metody, gdyż jest niezwykła i ciekawie rozwija nasz asortyment wypieków . Ciasto jest podobne do kruchego, ale luźniejsze w strukturze.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 słoik gruszek w syropie (12 połówek)
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • ½ szklanki cukru
  • 160 g masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

gruszki marynowane

Deser z gruszkami ze słoika

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe sypkie składniki – kaszę mannę, cukier biały i waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Pozostałe masło wkładamy do lodówki lub nawet zamrażarki, by było dobrze schłodzone.

Na dno tortownicy wysypujemy jedną trzecią suchych składników. Układamy na nich połowę gruszek. Zalewamy ok. 50 ml syropu.

połówki gruszek

Gruszki posypujemy połową pozostałego ciasta . Na nie układamy drugą warstwę gruszek. Znów polewamy kilkoma łyżkami syropu.

Ciasto pokrywamy ostatnią partią mąki z kaszą manną. Na tarce o grubych okach ścieramy na wierzch schłodzone masło, by ułożyło się w równomierną warstwę.

Ciasto pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni . Kroimy po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki Rafaello i pierogi z mięsem z rosołu .

ciasto z kruszonką

Klienci Biedronki notorycznie popełniają fatalny błąd. Później tracą pieniądze
Weź filet z kurczaka i uwielbianą przyprawę. Podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy