Żadna szarlotka, żaden jabłecznik. To ciasto sypane jest hitem
Taki szybki przepis na ciasto zupełnie bez zagniatania to rzadziej używana, ale warta uwagi receptura. Wypieczone z gruszkami z syropu, ciasto sypane jest świetnym deserem. Ma nietypową strukturę i doskonale komponuje się z popołudniową kawą.
Ciasto sypane z gruszkami
Jeśli chodzi o owoce w syropie , najlepiej znamy brzoskwinie i ananasy. Tymczasem z łatwością można znaleźć wiele ciekawszych wydań takich przetworów. Doskonale odnajdują się w nim gruszki – uniwersalny owoc, któremu nadać można dziesiątki różnych obliczy.
Oczywiście owoce w cukrowej zalewie nie należą do najbardziej dietetycznych wariantów dań owocowych. Można jednak od czasu do czasu sięgnąć po taki niezwykły składnik na deser. Zwłaszcza że samo ciasto sypane to ciekawe i nietypowe danie.
Gruszki w syropie i kasza manna
By przygotować ciasto sypane , po prostu mieszamy luźno sypkie składniki w misce. Warto przynajmniej spróbować tej metody, gdyż jest niezwykła i ciekawie rozwija nasz asortyment wypieków . Ciasto jest podobne do kruchego, ale luźniejsze w strukturze.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 słoik gruszek w syropie (12 połówek)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka kaszy manny
- ½ szklanki cukru
- 160 g masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Deser z gruszkami ze słoika
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe sypkie składniki – kaszę mannę, cukier biały i waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Pozostałe masło wkładamy do lodówki lub nawet zamrażarki, by było dobrze schłodzone.
Na dno tortownicy wysypujemy jedną trzecią suchych składników. Układamy na nich połowę gruszek. Zalewamy ok. 50 ml syropu.
Gruszki posypujemy połową pozostałego ciasta . Na nie układamy drugą warstwę gruszek. Znów polewamy kilkoma łyżkami syropu.
Ciasto pokrywamy ostatnią partią mąki z kaszą manną. Na tarce o grubych okach ścieramy na wierzch schłodzone masło, by ułożyło się w równomierną warstwę.
Ciasto pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni . Kroimy po przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki Rafaello i pierogi z mięsem z rosołu .