Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebienia
Chodzi za Tobą coś pysznego? Przygotuj bułeczki gyros. Wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku są pełne znakomitego nadzienia. Gyrosa w takim wydaniu jeszcze nie próbowałaś.
Bułeczki gyros hitem jesieni
Znudziły Ci się kanapki i sałatki? Masz ochotę na coś smacznego i jednocześnie prostego w przygotowaniu? W takim razie przepis na bułeczki gyros to strzał w 10 . Dzięki niemu zrobisz przekąskę, która zachwyci dosłownie każdego. Puchate bułeczki z nadzieniem gyros to raj dla podniebienia.
Smakołyk pełen farszu z kurczaka, pieczarek, kukurydzy i papryki nie ma sobie równych. Przyprawa gyros gwarantuje najlepszy smak. Bułeczki w takim wydaniu wstawiasz do piekarnika na 25 minut . Potem można się nimi zajadać. Przepis znajdziesz też na kanale YouTube Kulinarne Przygody. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić bułeczki gyros?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- ⅓ kukurydzy z puszki
- ⅓ czerwonej papryki
- 100 g sera żółtego
- 12 łyżeczek ketchupu
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- jajko do posmarowania jajek
- zioła prowansalskie do posypania
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na bułeczki gyros. Do miski rozkrusz drożdże, wlej letnie mleko, wsyp cukier i mąkę. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsyp mąkę, sól, wbij jajko i wlej resztę mleka.
Dodaj wyrośnięty rozczyn, całość zagnieć. Gdy składniki się połączą, wlej roztopione wystudzone masło. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto . Uformuj kulę. Ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.
Bułeczki gyros smakują jesienią
Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i podsmaż na oleju . Zostaw do przestudzenia. Podsmaż pokrojoną cebulę, dołóż starte pieczarki i smaż do odparowania wody. W misce wymieszaj kurczaka, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Dołóż odsączoną kukurydzę, starty ser żółty i wsyp pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.
Teraz wróć do ciasta . Uformuj z niego wałek i podziel na 12 części. Z każdej części formuj placek, nałóż łyżeczką ketchupu, farszu i wszystko sklej . Następnie bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw aż piekarnik się rozgrzeje. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem i posyp ziołami. Bułeczki piecz w 180 stopniach przez 25 minut . Pisaliśmy o Magdzie Gessler, która zdementowała plotki o swoim programie . Polecaliśmy przepis na pyszne ciasto o nazwie Bananowa Kokietka.