Smakosze.pl Przepisy Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebienia
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Żadna zupa, żadna sałatka. Bułeczki gyros to raj dla podniebienia

30 września 2024

Chodzi za Tobą coś pysznego? Przygotuj bułeczki gyros. Wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku są pełne znakomitego nadzienia. Gyrosa w takim wydaniu jeszcze nie próbowałaś.

Bułeczki gyros hitem jesieni

Znudziły Ci się kanapki i sałatki? Masz ochotę na coś smacznego i jednocześnie prostego w przygotowaniu? W takim razie przepis na bułeczki gyros to strzał w 10 . Dzięki niemu zrobisz przekąskę, która zachwyci dosłownie każdego. Puchate bułeczki z nadzieniem gyros to raj dla podniebienia.

Smakołyk pełen farszu z kurczaka, pieczarek, kukurydzy i papryki nie ma sobie równych. Przyprawa gyros gwarantuje najlepszy smak. Bułeczki w takim wydaniu wstawiasz do piekarnika na 25 minut . Potem można się nimi zajadać. Przepis znajdziesz też na kanale YouTube Kulinarne Przygody. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

bułeczki gyros
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Kroję pierś z kurczaka i zapiekam z dodatkami. Ten prosty, ale elegancki obiad podam na Dzień Chłopaka

Jak zrobić bułeczki gyros?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • ⅓ kukurydzy z puszki
  • ⅓ czerwonej papryki
  • 100 g sera żółtego
  • 12 łyżeczek ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gyros
  • jajko do posmarowania jajek
  • zioła prowansalskie do posypania

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na bułeczki gyros. Do miski rozkrusz drożdże, wlej letnie mleko, wsyp cukier i mąkę. Składniki wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsyp mąkę, sól, wbij jajko i wlej resztę mleka.

Dodaj wyrośnięty rozczyn, całość zagnieć. Gdy składniki się połączą, wlej roztopione wystudzone masło. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto . Uformuj kulę. Ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.

Bułeczki gyros smakują jesienią

Teraz zajmij się przygotowaniem farszu. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i podsmaż na oleju . Zostaw do przestudzenia. Podsmaż pokrojoną cebulę, dołóż starte pieczarki i smaż do odparowania wody. W misce wymieszaj kurczaka, cebulę, pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Dołóż odsączoną kukurydzę, starty ser żółty i wsyp pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.

Teraz wróć do ciasta . Uformuj z niego wałek i podziel na 12 części. Z każdej części formuj placek, nałóż łyżeczką ketchupu, farszu i wszystko sklej . Następnie bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw aż piekarnik się rozgrzeje. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem i posyp ziołami. Bułeczki piecz w 180 stopniach przez 25 minut . Pisaliśmy o Magdzie Gessler, która zdementowała plotki o swoim programie . Polecaliśmy przepis na pyszne ciasto o nazwie Bananowa Kokietka.

bułeczki gyros
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Biedronka zwariowała na koniec miesiąca. Masło, sery i mięso za darmo, inne produkty za bezcen
Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Zupa z dyni będzie jeszcze lepsza i zdrowsza
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy