Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Bananowa kokietka jest bezkonkurencyjna
Ciasto kokietka potrafi nieźle zawrócić w głowie. Jej wygląd przyciąga wzrok, a smak jest wyjątkowo pyszny. Każdy, kto jej spróbuje, prosi o dokładkę i ten przepis. Dlatego poznaj recepturę na wypiek doskonały.
Ciasto kokietka z pysznym kremem i bananami
Ciasto, które chcę polecić, stało się hitem w moim domu. Wszystko przez obłędny smak, któremu tak trudno się oprzeć. Wypiek o nazwie kokietka prezentuje się wspaniale na stole i rewelacyjnie smakuje. Ciasto przełożone kremem stracciatella nie ma sobie równych.
Jego wierzch zdobią plasterki bananów i galaretka. Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Raz po niego sięgniesz i już zawsze będzie wracać do przepisu na bananową kokietkę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube bombowa Kuchnia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Dodaję szczyptę do bułki tartej. Ta panierka do kotletów schabowych to mistrzostwo świataJak zrobić ciasto o nazwie bananowa kokietka?
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 galaretki o smaku kiwi
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan fix
- gorzka czekolada
- 2 banany
- sok z cytryny
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i szczyptą soli. Masa powinna podwoić swoja objętość. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 25 cm na 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Teraz rozpuść galaretki o smaku kiwi w 700 ml gorącej wody. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia. Następnie przygotuj masę śmietankową. Do miski wlej śmietankę kremówkę, wsyp 4 łyżki cukru i dołóż serek mascarpone. Wsyp też śmietan fix i wszystko zmiksuj. W trakcie miksowanie dołóż startą gorzką czekoladę.
Ciasto bananowa kokietka poleca się na deser
Składniki przez chwilę ubijaj do połączenia się składników. Następnie wystudzone upieczone ciasto przekrój na pół i posmaruj gotową masą śmietankową. Rozsmaruj i połóż drugą część upieczonego ciasta. Banany pokrój w plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Ułóż je na cieście, wyłóż lekko stężałe galaretki i rozsmaruj.
Ciasto wstaw do lodówki i po kilku godzinach podawaj. Wychodzi pysznie i wygląda rewelacyjnie. Delikatny kakaowy biszkopt znakomicie pasuje do kremu śmietankowego, galaretek i bananów. Ciasto warto przyrządzić na deser, a szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gulasz rybny z przepisu Ewy Wachowicz. Polecaliśmy placki ziemniaczane od Jakuba Kuronia.