Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Zupa z dyni będzie jeszcze lepsza i zdrowsza
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.09.2024 22:00

Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Zupa z dyni będzie jeszcze lepsza i zdrowsza

zupa z dyni
Fot. Shutterstock/Jan_Mach

Nie masz pomysłu, co ugotować dzisiaj na obiad? Świetnie sprawdzi się zupa z dyni, która zachwyci domowników i na pewno poproszą o niejedną dokładkę. W dalszej części poznasz przepis i dowiesz się, z jakich produktów przygotujesz zdrowe i smaczne danie. 

Zdrowa zupa dla całej rodziny

W okresie jesienno-zimowym wszyscy potrzebujemy dodatkowych porcji witamin i składników odżywczych. Można je dostarczyć nie poprzez spożywanie sporej ilość owoców. Jednym z lepszych sposobów jest także zupa z dyni, na którą przepis poznasz w dalszej części artykułu.

Ta zdrowa zupa dzięki składnikom jest bogata w niezbędne witaminy, a w dodatku w łatwy sposób zbudujesz swoją odporność. Te najpotrzebniejsze produkty poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Jeden z nich zdziała cuda. 

imbir.jpg
Fot. Canva/Couleur
Wsyp kawę do jajek. Każdy jest zachwycony, co z tego powstaje

Z czego składa się zupa z dyni?

Jak łatwo się domyślić, zdrowa zupa składa się przede wszystkim z dyni. Aby była smaczna, potrzebne są także inne składniki. Jednym z nich jest na przykład imbir. Ma on duży wpływ na odporność organizmu, z racji tego, że ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. To przede wszystkim dzięki niemu jest to tak zdrowa zupa. Niezbędne są także inne składniki, które poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, a danie wyjdzie doskonałe.

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • mały kawałek imbiru
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól

Zupa z dyni - przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania dyni i ziemniaków ze skóry. Następnie oba warzywa pokrój ją w małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z ziemniakami. Po kilku minutach dodaj dynię oraz tymianek. Wymieszaj składniki i smaż je przez chwilę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż przez minutę. 

Do garnka wlej bulion i podgrzej go. Przełóż do niego podsmażone warzywa i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj starty imbir, masło, a całość przypraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Gotową podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika talerzy domowników.

Sprawdź także przepis na pasztet oraz poznaj przepis Wachowicz na ciasto

krojona dybia.jpg
Fot. Canva/Ls9907