Żadne jabłko. Do surówki z marchewki o wiele lepiej pasuje inny owoc
Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować.
Przepis na surówkę z marchewki z ananasem
Soczysty, słodki i bardzo smaczny obiadowy dodatek z egzotycznym owocem urozmaici wasze dania. Ananas w przeciwieństwie do jabłka nie rozpadnie się w surówce i nie ściemnieje, a też doda kompozycji przyjemnej słodyczy. Warto skosztować.
Składniki:
- 4 małe marchewki
- 2 plastry świeżego ananasa
- 10 g miodu lub syropu klonowego
- 5 ml soku z cytryny
- odrobina oliwy (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić znakomitą surówkę z marchewki? Warto dodać ananasa
Zaczynamy od wyszorowania marchewek. Warzywo obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach i przenosimy do dużej miski. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki ananasa.
Całość łączymy z miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Na koniec surówkę doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy oliwą, jeśli mamy na to ochotę.
Wskazówka: jeśli nie macie pod ręką świeżego ananasa, ten z puszki też będzie dobry. Dobrze go odsączcie. Owoc z zalewy jest słodki, wiec przed dodaniem miodu lub syropu klonowego sprawdźcie, czy czasem surówka nie jest już wystarczająco słodka. Smak można też przełamać odrobiną ostrej papryki.
Jak podać surówkę z marchewki?
Rarytas będzie pasował do niejednego dania mięsnego, a także do kotletów z kaszy czy tofu. Jako dopełnienie obiadu świetnie sprawdzi się klasyczne purée ziemniaczane.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne surówki. Szczególnie polecamy sycącą kompozycję z czerwoną fasolą . Być może skusi was też smakowite połączenie selera i rodzynek .