Smakosze.pl Przepisy Żadne jabłko. Do surówki z marchewki o wiele lepiej pasuje inny owoc
canva/HandmadePictures

Żadne jabłko. Do surówki z marchewki o wiele lepiej pasuje inny owoc

14 kwietnia 2023

Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z marchewki z ananasem

Soczysty, słodki i bardzo smaczny obiadowy dodatek z egzotycznym owocem urozmaici wasze dania. Ananas w przeciwieństwie do jabłka nie rozpadnie się w surówce i nie ściemnieje, a też doda kompozycji przyjemnej słodyczy. Warto skosztować.

Składniki:

  • 4 małe marchewki
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 10 g miodu lub syropu klonowego
  • 5 ml soku z cytryny
  • odrobina oliwy (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowsze

Jak zrobić znakomitą surówkę z marchewki? Warto dodać ananasa

Zaczynamy od wyszorowania marchewek. Warzywo obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach i przenosimy do dużej miski. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki ananasa.

Całość łączymy z miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Na koniec surówkę doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy oliwą, jeśli mamy na to ochotę.

Wskazówka: jeśli nie macie pod ręką świeżego ananasa, ten z puszki też będzie dobry. Dobrze go odsączcie. Owoc z zalewy jest słodki, wiec przed dodaniem miodu lub syropu klonowego sprawdźcie, czy czasem surówka nie jest już wystarczająco słodka. Smak można też przełamać odrobiną ostrej papryki.

Jak podać surówkę z marchewki?

Rarytas będzie pasował do niejednego dania mięsnego, a także do kotletów z kaszy czy tofu. Jako dopełnienie obiadu świetnie sprawdzi się klasyczne purée ziemniaczane.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne surówki. Szczególnie polecamy sycącą kompozycję z czerwoną fasolą . Być może skusi was też smakowite połączenie selera i rodzynek .

Surówka z marchewki i ananasa jest pyszna.png
canva/papkin
Gessler robi przepyszne jabłka pod kruszonką. Biją na głowę każdą szarlotkę
Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy