Smakosze.pl Przepisy Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosem
Canva / sanapadh ; screen z filmu na kanale YouTube JastrzabPost

Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosem

13 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Danuta Martyniuk zachwyca szczupłą sylwetką i zdrowym wyglądem. Żona znanego artysty skutecznie zbiła zbędne kilogramy. Sekretem jej sukcesu jest zdrowa dieta i świadome odżywianie. Jako jeden ze swoich ulubionych przepisów zaprezentowała surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem niesamowitego sosu na bazie octu jabłkowego.

Surówka z sosem z octu jabłkowego jest pyszną i zdrową przekąską

Ocet jabłkowy od kliku lat stał się bardzo popularnym produktem. Dzieje się tak za sprawą jego niezwykłych właściwości. Produkt ten poprawia odporność, a także wpływa na trawienie, regulując przy okazji poziom cukru i wspomagając odchudzanie. Czemu by więc nie dodać go w formie sosu do sałatki z czerwonej kapusty?

Danuta Martyniuk, której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube JastrzabPost, świeżymi surówkami zastępuje zbędne węglowodany. Zajada je chociażby zamiast białego pieczywa czy ziemniaków. Prezentowany poniżej specjał serwuje także w ramach dodatku do klasycznych dań mięsnych. Jak sama twierdzi, jej mąż wprost za nim przepada.

Happy hours w Lidlu. Masz szanse na wielkie obniżki, 1 warunek jest konieczny

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty Danuty Martyniuk

Składniki:

  • ćwiartka niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Pyszna i zdrowa surówka z czerwonej kapusty krok po kroku

Przygotuj warzywa do surówki . Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści i drobno poszatkuj, a marchew oraz jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Całość przełóż do dużej miski i wymieszaj .

Przygotuj sos do sałatki z czerwonej kapusty . Do osobnej miseczki wlej 2 łyżki octu . Dodaj do niego cukier, dopraw też solą do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj .

Warzywa z jabłkiem polej przygotowanym dressingiem . Połącz całość, przykryj i odstaw do lodówki . Po ok. 30 minutach, gdy wszystkie smaki się przegryzą, surówka gotowa jest do podania . Możesz traktować ją jako przekąskę lub serwować do dań mięsnych . Dietetyk przedstawił szczegóły dotyczące zalet spożywania octu jabłkowego . Dodaj do kapusty te 2 składniki, a uzyskasz smak godny najlepszych restauracji .

ocet jabłkowy.png
Canva / Yana Gavoronskaya

Źródło: smaker

Kotlety sto razy lepsze niż zwykłe mielone. Zrobisz je z 3 tanich i prostych składników
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy