Smakosze.pl Przepisy Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal

4 października 2024

Oto prosty przepis na niesamowite krokiety ziemniaczano-twarogowe. Świetnie nadają się zarówno na przekąskę, jak i jako kotlety ziemniaczane na pełen obiad. Są proste w przygotowaniu i niedrogie.

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane to prawdziwy ratunek, kiedy poszukujemy na szybko pożywnego dania. Można podawać je tradycyjnie: np. jako przekąskę do czystego barszczu. Świetnie jednak odnajdą się także w towarzystwie gulaszu czy innej podobnej potrawki. A także jako kotlety ziemniaczane – bezmięsny zamiennik prawdziwie mięsnego dania .

Alternatywnie, jeśli danie nie musi być aż tak bezmięsne, możemy przygotować je w wersji ze skwarkami. Takie krokiety nadają się też świetnie do zużycia ziemniaków , które wcześniej zostały ugotowane do innego obiadu, ale po prostu nie zostały zjedzone.

uformowane krokiety
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiała

Panierowany kotlet z ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking. Autorka podlewa tam podczas smażenia boczek olejem. Jeśli jednak użyjemy dobrego surowego boczku , wytopi się on na tyle, że czynność ta nie będzie potrzebna.

Składniki

  • ¾ kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200 g tłustego twarogu
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta i mąka do panierowania
  • Masło klarowane do smażenia

Krokiety z ziemniakami

Ziemniaki ubijamy tak, by nie było w nich grudek. Dodajemy twaróg i jeszcze raz ubijamy. Tym razem masa nie musi być jednolita.

Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę . Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy, również pokrojoną w kostkę, cebulę. Skwarki z boczku i cebuli zdejmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Do masy ziemniaczanej dodajemy boczek z cebulą i jedno jajko . Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, aż jajko będzie równo rozprowadzone.

Do miski wybijamy drugie jajko, a na talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Panierujemy krokiety najpierw w jajku, później w mące, znów w jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron .

Wypróbuj też przepisy na sałatkę dyniową na zimę i doskonałą kapustę kiszoną .

usmażone krokiety
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Użyłam do panierowania zamiast bułki. Smażona ryba smakowała jak marzenie
Strzelczyk zrobił ciasto jak na pierogi i przygotował nietypowy farsz. Wyszło cudo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy