Smakosze.pl Przepisy Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak
Facebook/Robert Makłowicz, Canva/graletta

Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak

23 lipca 2023

Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Przygotowuje się je w prosty i szybki sposób. Jednak Robert Makłowicz mielonych nie robi ani z mięsa, ani z warzyw. Stawia na rybę i wędzony boczek. Ten smak zachwyci wielu fanów kotletów mielonych.

Kotlety mielone, czyli szybki obiad

Kotlety mielone to danie obiadowe, za którym przepada wiele osób. Można wzbogacić je warzywami i rozmaitymi przyprawami. Z mielonymi można eksperymentować w kuchni i sprawiać, że za każdym razem smakują nieco inaczej. Jednak Robert Makłowicz robi mielone z boczku wędzonego i ryby.

To sposób na mielone w zupełnie nowej wersji. Jeśli znudziły ci się mielone- to jest to doskonały moment, by spróbować kotletów z ryby i wędzonego boczku. Przepis od Roberta Makłowicza jest gwarancją smaku. Warto go wypróbować.

Te kuleczki są cenne jak złoto. Już wkrótce zacznie się sezon na najbardziej wartościowy polski owoc

Jak przygotować mielone z ryby i boczku?

Składniki:

  • 75 dag filetów np. z dorsza
  • 10 dag wędzonego surowego boczku
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki tartej bułki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Filety umyj, opłucz i pokrój na kawałki. Boczek pokrój i zmiel razem z filetami. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj czosnek i całość- jak ostygnie wrzuć do zmielonej ryby z boczkiem.

Dodaj ¾ szklanki bułki tartej, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i z masy formuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej lub mące i smaż na złoty kolor na patelni z olejem.

Jak podawać kotlety rybne z wędzonym boczkiem?

Kotlety mielone od Roberta Makłowicza można z sosem kaparowym, który przyrządzamy na maśle . Podlewamy kapary na maśle kieliszkiem białego wina i je odparowujemy. Dodajemy szklankę bulionu warzywnego i 200 ml śmietanki. Gotujemy na niedużym ogniu.

Kotlety rybne od Roberta Makłowicza są wyjątkowo lekkie i smaczne. Dzięki obecności boczku nie będą twarde i wysuszone. Cechuje je lekkość i doskonały smak. Wędzony boczek neutralizuje smak ryby i nadaje kotletom soczystości. Pisaliśmy o pysznych kotletach bez mięsa. Polecaliśmy też kotlety z serka wiejskiego.

kotlety mielone
Canva/peredniankina

Źródło: smakosze.pl

Niepozorna zupa bije na głowę pomidorową i krupnik. Polacy rzadko ją robią i wiele tracą
Jakie mięso dodajesz do lecza? Wybór Okrasy jest dość rzadko spotykany
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy