Niepozorna zupa bije na głowę pomidorową i krupnik. Polacy rzadko ją robią i wiele tracą
Zupa ziemniaczana jest niesamowicie smaczna. Jej wykonanie wymaga zaledwie kilku niedrogich składników i nie zajmuje wiele czasu. Będzie dobrą alternatywą krupniku czy pomidorowej. Musicie spróbować — wasza rodzina ją pokocha.
Przepis na wyborną zupę ziemniaczaną
Smaczna, tania i sycąca — taka jest kartoflanka. Decydując się na jej przygotowanie, nie spędzicie w kuchni całego popołudnia, a efekty będą znakomite. Bezmięsna zupa z podsmażanymi warzywa na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
Składniki:
- 2 litry zimnej wody
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 mały seler
- pół sporego pora
- 2 niezbyt duże marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 30 g klarowanego masła lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- zasmażka z tego przepisu (opcjonalnie)
Jak zrobić zupę ziemniaczaną? Proste danie zachwyci rodzinę
Warzywa korzeniowe dokładnie myjemy. Następnie obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podsmażamy w dużym garnku na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. W tym czasie pozbawiamy skórki ziemniaki i kroimy je w niewielką kostkę.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy bulwy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec zupę ziemniaczaną możemy zagęścić zasmażką.
Wskazówka: w wersji wegańskiej zupy nie zagęszczamy, a warzywa podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego — też będzie smaczna.
Jak podać zupę ziemniaczaną?
Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Koniecznie zaserwujecie je z kromką pieczywa, obficie posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite zupy. Wypróbujcie koniecznie prostą ogórkową z przesmażanymi na maśle kwaszeniakami. Być może skusi was także słodka pomidorówka przyrządzana według przepisu babci.