Żadne mleko, lepiej użyj tego napoju. Naleśniki będą puszyste i delikatne, robię tak od lat
Naleśniki można przygotować nawet bez mleka. Zastąpcie je kefirem, a uzyskacie rozpływający się w ustach i lekki niczym chmurka przysmak. Odkąd spróbowałam, wciąż wracam do tego przepisu.
Przepis na pyszne naleśniki bez mleka
Moja rodzina uwielbia te naleśniki. Choć sama stronię od nabiału, przygotowuję je czasem na podwieczorek. Bliscy twierdzą, że są znacznie delikatniejsze niż robione na mleku. Wcale nie wymagają więcej wysiłku.
Składniki:
- 360 g mąki pszennej
- 800 ml kefiru
- 4 duże jaja
- 40 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 40 ml wody
- 90 ml oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Prosta, a jednocześnie przynosząca znakomite efekty, receptura jest na wyciągnięcie waszej ręki. Sprawdźcie jakie kroki trzeba podjąć, by usmażyć znakomite naleśniki z powyższych składników. Instrukcję przedstawiam, w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Jak usmażyć pyszne naleśniki? Wcale nie potrzebujecie mleka
Zaczynam od wlania kefiru do dużej miski. Wbijam jajka, po czym wsypuję cukier oraz sól. Mieszam rózgą, aż uzyskam jednolitą masę. Dodaję do niej mąkę i ponownie łączę składniki.
Ciasto na naleśniki odstawiam na 20 minut. Sodę oczyszczoną rozpuszczam w wodzie. Wlewam do masy wraz z olejem rzepakowym. Dokładnie mieszam i przystępuję do smażenia. Chochlą wylewam porcję ciasta na suchą i rozgrzaną patelnię.
Gdy na powierzchni pojawią się drobne otworki, obracam naleśnika. Zrumieniam przez 2-3 minuty z drugiej strony i przenoszę na talerz. Powtarzam procedurę z kolejnymi objętościami masy.
Jak podać naleśniki bez mleka?
Do tego rarytasu możecie podać ulubione dodatki. Jednak, ponieważ zawiera cukier, bardziej pasowały będą słodkie kompozycje np. z twarogiem lub dżemem z czarnej porzeczki .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Spróbujcie koniecznie gryczanego rarytasu z dwóch składników . Być może spodoba wam się też propozycja, która wymaga jedynie mąki i wody .