Weź czerstwy chleb i polej go wodą z kranu. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki
Czerstwy chleb nie musi trafiać do kosza. Nie jest też konieczne przerabianie go na bułkę tartą. Dzięki prostej sztuczce kulinarnej w mig przywrócisz mu świeżość. Już jej spróbowałam i nie żałowałam.
Uratuj czerstwy chleb
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś kupić zbyt dużo pieczywa. Z czasem w domu mieliśmy porcję czerstwego chleba, którą wykorzystać jest dość trudno. Na szczęście istnieje prosty trik, który uchroni nas przed zmarnowaniem żywności.
Jeśli chleb nie posiada śladów pleśni, warto od razu przystąpić do działania. W dalszej części artykułu opisuję, jakie proste kroki można podjąć, by pieczywo znów zachwycało smakiem i teksturą.
Kiedy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, mąż mógłby to jeść codziennieCzerstwy chleb jak nowy w kilka chwil
Do odświeżenia twardego bochenka chleba potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości. W urządzeniu trzeba bowiem ustawić temperaturę 160 stopni Celsjusza. Nim zostanie ona osiągnięta, my musimy zmoczyć pieczywo i ułożyć je na blasze.
Po 8 minutach w rozgrzanym piecu czerstwy chleb ponownie stanie się miękki i będzie można go pokroić. Widać zatem wyraźnie, że zrobienie ulubionych kanapek nie zawsze wymaga wizyty w piekarni.
Chleb nie musi twardnieć
Odpowiednie przechowywanie pieczywa wydłuży jego świeżość. O czerstwym chlebie zapomnimy, gdy bochenek będziemy trzymać w papierowej torbie w czystym i szczelnym chlebaku. Jeśli natomiast ocenimy, że nie zdążymy go szybko zjeść, warto go zamrozić.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony sposób na wyczyszczenie chlebaka. Sprawdźcie też koniecznie prosty przepis na wyśmienity chleb z garnka Ewy Wachowicz — bije na głowę gotowe propozycje niejednej piekarni.
Źródło: YT/5-Minute Crafts