Smakosze.pl Przepisy Żadne mleko, żadna cebula, od dawna ich nie używam. W moim domu hitem są schabowe z tej marynaty
Canva/Slatan

Żadne mleko, żadna cebula, od dawna ich nie używam. W moim domu hitem są schabowe z tej marynaty

30 grudnia 2023

Do jedzenia schabowych nikogo nie trzeba namawiać. Jednak warto spróbować czegoś innego, niż moczenie mięsa tylko w mleku i cebuli. Ta wyrazista marynata sprawi, że odkryjecie kotlety schabowe na nowo. W moim domu wszyscy za nimi przepadają.

Schabowe w zupełnie nowym wydaniu

Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Jadamy je na co dzień i od święta. Bywają podawane podczas przyjęć okolicznościowych i bez żadnej okazji . Wszystko, dlatego, że cenimy sobie smak tego dania. Soczyste mięso i pyszna panierka, to jest to, co lubią Polacy.

Zwykle mięso schabowe moczymy w mleku i cebuli. Ten zabieg ma sprawić, że schab będzie mięciutki i delikatny. Radzimy, by tym razem inaczej zrobić marynatę. Będzie ona wyrazista, a kotlety wyjdą pyszne, jak nigdy wcześniej.

schabowy
Canva/gbh007
Rewolucja w Biedronce staje się faktem. Klienci na tę zmianę czekali od wielu lat

Marynata, która nadaje smaku schabowym

Marynata, którą polecamy, nie ma zmiękczyć mięsa. Jej zadaniem jest nadanie wyjątkowego smaku schabowym. Dlatego pełna jest aromatycznych przypraw, które sprawią, że schabowe będą inne, a jednocześnie jeszcze lepsze niż zwykle. W marynacie znajdziemy majeranek, czosnek, keczup i musztardę.

Wystarczy w niej zamoczyć mięso i zostawić nawet na 3 dni. Czas jest tu kluczowy. Taka marynata nada doskonałego smaku tak lubianym schabowym . Warto w ten sposób zrobić je na rodzinny obiad. Każdy smakosz będzie zachwycony.

Jak zrobić schabowe w wyrazistej marynacie?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu łagodnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie schabowych zaczynamy od oczyszczenia mięsa i pokrojenia go w plastry. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozbijamy. Teraz w misce przygotowujemy marynatę, czyli wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do jajek dodajemy przyprawy, keczup i musztardę.

Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do nich mięso. Powinno się marynować, co najmniej 12 godzin. Kotlety smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Danie będzie miało wyrazisty smak i aromat. Tak przyrządzone mielone rozpływają się w ustach . Wypróbuj też koniecznie ten niebanalny sposób na boczek .

schabowy
Canva/robert6666

Źródło: gotujmy.pl

Youtuber nie zostawił suchej nitki na cateringu Gessler. Takiej reakcji gwiazdy nie spodziewał się nikt
Wsypuję wiórki do miski i zalewam słodkim mlekiem. Smak tych błyskawicznych ciasteczek pamiętam z czasów PRL
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy