Wkładam boczek do słoików i dodaję przyprawy. Nie gotuje, ani nie piekę, a za każdym razem wychodzi idealny
Peklowany boczek to prosty i genialny sposób na podanie tej lubianej przekąski. Przygotowanie jest niezwykle łatwe, choć zajmuje kilka dni. Czas poświęcony na czekanie gwarantuje jednak rewelacyjny efekt. Koniecznie sprawdźcie, w jak prosty sposób go przygotować.
Boczek w słoiku
Boczek wieprzowy, podobnie jak smalec do chleba, są w polskiej kuchni bardzo lubiane. Nie musisz jednak kupować gotowców w sklepie. Swój własny wyśmienity boczek możesz przygotować samodzielnie. Poniżej dzielimy się sprawdzonym przepisem.
Boczek znajdzie swoje miejsce na desce wędlin. Jest też niezastąpioną przekąską na całonocne imprezy, takie jak noc sylwestrowa. Dlatego warto przetestować sposób na ten niecodzienny boczek w słoiku.
Strzelczyk zdradził, jak robi sałatkę z kurczakiem. Postawię ją na stół w niedzielę, goście padną z wrażeniaPrzepis na peklowany boczek
Sekretem tego sposobu jest dwukrotne peklowanie boczku w solance. Za pierwszym razem namaczamy go w zwykłej mieszance soli, cukru i wody, by po niedługim czasie osuszyć go, znów zapeklować. Następnie nacieramy go przyprawami. Efektem tego jest miękka i pyszna wędlina.
Składniki
- 1,5 kg wędzonego boczku bez kości
- Szklanka soli
- Szklanka cukru
- Dwie łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- Liście laurowe
- Suszone chili (może być w płatkach)
Składniki na marynatę ziołową
- Czosnek
- Papryka sproszkowana – słodka i ostra
- Kmin rzymski starty w moździerzu
- Majeranek
- Dowolne inne przyprawy
Przygotowanie boczku w słoiku
Surowy boczek kroimy na duże kawałki w kształcie kostek. Układamy je ciasno w słoikach. Przygotowujemy pierwszą solankę z pół szklanki soli, pół szklanki cukru i litra wody.
Solankę podgrzewamy, by składniki się rozpuściły, a następnie, gorącą lub zimną, zalewamy mięso. Tak przygotowany boczek odstawiamy na ok. dwóch dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso, opłukujemy i znów układamy w słoikach.
Do drugiej solanki, oprócz soli i cukru, dodajemy też w trakcie podgrzewania liść laurowy, chili i pieprz. Mięso zalewamy solanką upewniając się, że wszystkie przyprawy znalazły się w słoikach, nawet jeśli nie zużyjemy całej wody. Do słoików dodajemy pokrojone ząbki czosnku.
Tak przygotowane mięso odstawiamy znów na co najmniej dwa dni do lodówki. Wyjmujemy ze słoików, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Boczek zawijamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy na cieniuteńkie plasterki.
Youtube'owy kanał SchnellerKoch1, na którym można znaleźć podobny przepis i z którego pochodzą nasze zdjęcia, proponuje również zamiast marynaty obtoczyć boczek siekanym koperkiem albo pozostawić “goły”.
Warto do tego boczku podać też pieczarki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Na mięsny przysmak sprawdź koniecznie ten sposób na schab.