Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama dodaje do mielonych ten składnik. Kotlety są lekkie i doskonale sycą, nie wyobrażam sobie robić ich inaczej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.12.2023 16:15

Moja mama dodaje do mielonych ten składnik. Kotlety są lekkie i doskonale sycą, nie wyobrażam sobie robić ich inaczej

Kotlety mielone
fot. Wikimedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Jeśli chodzi o kotlety mielone, magicznych składników może być tyle, ile gospodyń. Ten doskonale się sprawdza – kotlety wychodzą dzięki temu sycące,  za to dużo lżejsze. Sama metoda nie podnosi przy tym poziomu trudności przygotowań. Poniżej zdradzam, co jest składnikiem obowiązkowym w kotletach mojej mamy.

Kotlety mielone trochę inaczej

Smażone i panierowane kotlety z mielonego mięsa wieprzowego to podstawa kuchni polskiej. Znany je z codziennych obiadów, ze szkoły i z barów mlecznych. Ale diabeł tkwi w szczegółach, a szczegóły te bywają niezwykle zmienne.

W wypadku tego przepisu szczegółem tym jest pewien dodatek – jajko. Czy to jakaś nowość? Wiadomo przecież, że jajko jako czynnik “sklejania” mięsa jest jednym z podstawowych składników kotletów. W moich kotletach pełni one jednak jeszcze jedną ważną rolę.

Kotlet mielony z surówką
fot. Canva
10 minut pracy i tylko 6 składników. Tyle kosztują mnie te błyskawiczne eklerki z ciasta francuskiego

Kotlety mielone z gotowanym jajkiem

Tym razem jednak jajko gotujemy przed dodaniem go do potrawy i to dzięki niemu efekty są takie, jak je opisaliśmy na wstępie.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 0,3 kg bułki tartej
  • 3-4 jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, ew. wybrane przyprawy

Kotlety mielone z jajkiem – przygotowanie

Odkładamy jedno jajko, a resztę gotujemy na twardo. W misce mieszamy mięso z surowym jajkiem, przyprawiamy do smaku. Możemy dodać odrobinę oliwy

Gotowane jajka obieramy. Kroimy w kostkę lub siekamy i dodajemy do mięsa. Ponownie mieszamy.

Wysypujemy bułkę tartą na talerzyk. Obtaczamy w niej kotlety mielone i smażymy na rozgrzanym oleju, aż staną się brązowe, a panierka chrupiąca. Wypróbuj inny przepis na kotlety mielone z nietypowym dodatkiem. Sprawdź tez przepis na pomysłową zapiekankę.

Kotlety mielone na talerzu
fot. Canva