Żadne mleko, żadna maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym dodatku
Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Puszyste racuchy na kefirze. Proste i pyszne
Nasze babcie racuchy zwykle przyrządzały na świeżych drożdżach lub z jabłkami. Słodkie, drożdżowe placki są pyszne, jednak dość czasochłonne. Niezwykle puszyste racuchy możemy przygotować również z kefiru naturalnego. Są o wiele szybsze i smakują fantastycznie.
Do przyrządzenia puszystych racuchów na kefirze potrzebujemy mąki, jajka i cukru z wanilią. Dodajemy także odrobinę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odrobina przyprawy podnosi walory smakowe ciasta i sprawia, że staje się pulchne.
Puszyste racuchy na kefirze podajemy z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, owocami. Słodkie, wyrośnięte placki wychodzą za każdym razem. Musimy pamiętać jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Puszyste racuchy zrobisz z kilku podsatwowych składników
Składniki:
- 400 g kefiru naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki pszennej
- opakowanie cukru z wanilią
- pół łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do podania
Jak zrobić racuchy na kefirze? Każdy będzie prosił o dokładkę
Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z wanilią, sól i wymieszaj. Następnie wbij jajka, wlej kefir i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw na 10- 15 minut.
Po tym czasie rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Przygotowaną masę wykładaj łyżką i smaż kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Racuchy zaczną rosnąć pod wpływem wysokiej temperatury.
Dowiedz się, dlaczego warto dodać sól do ciasta . Jest wręcz niezbędna. Na kefirze zrobisz także wyśmienite naleśniki. Będą puszyste jak nigdy.