Smakosze.pl Przepisy Żadne mleko, żadna maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym dodatku
canva/pixelshot

Żadne mleko, żadna maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym dodatku

25 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Puszyste racuchy na kefirze. Proste i pyszne

Nasze babcie racuchy zwykle przyrządzały na świeżych drożdżach lub z jabłkami. Słodkie, drożdżowe placki są pyszne, jednak dość czasochłonne. Niezwykle puszyste racuchy możemy przygotować również z kefiru naturalnego. Są o wiele szybsze i smakują fantastycznie.

Do przyrządzenia puszystych racuchów na kefirze potrzebujemy mąki, jajka i cukru z wanilią. Dodajemy także odrobinę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odrobina przyprawy podnosi walory smakowe ciasta i sprawia, że staje się pulchne.

Puszyste racuchy na kefirze podajemy z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, owocami. Słodkie, wyrośnięte placki wychodzą za każdym razem. Musimy pamiętać jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumienia

Puszyste racuchy zrobisz z kilku podsatwowych składników

Składniki:

  • 400 g kefiru naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru z wanilią
  • pół łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do podania

Jak zrobić racuchy na kefirze? Każdy będzie prosił o dokładkę

Mąkę wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z wanilią, sól i wymieszaj. Następnie wbij jajka, wlej kefir i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw na 10- 15 minut.

Po tym czasie rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Przygotowaną masę wykładaj łyżką i smaż kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Racuchy zaczną rosnąć pod wpływem wysokiej temperatury.

Dowiedz się, dlaczego warto dodać sól do ciasta . Jest wręcz niezbędna. Na kefirze zrobisz także wyśmienite naleśniki. Będą puszyste jak nigdy.

racuchy na kefirze.jpg
canva/A_Lein
Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy